Maşinile electrice creează panică în Germania: Dacă reţeaua electrică nu face faţă şi se prăbuşeşte?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reţeaua de distribuire a energiei electrice nu este pregătită pentru boom-ul maşinilor elecrice care se vede la orizont, avertizează companiile de utilităţi şi unii cercetători. La fel spun şi experţi din alte ţări, scrie Handelsblatt.

Maşinile electrice sunt viitorul. Chiar şi producătorii auto germani, mult timp fascinaţi de motoarele diesel, au început să realizeze acest lucru. Companii auto din întreaga lume s-au luat la întrecere să echipeze cât mai multe modele comsacrate cu motoare electrice. În prezent, autovehicule cu propulsie exclusiv electrică au o pondere de mai puţin de 1% în totalul de 46 de milioane de maşini care circulă în Germania, însă se estimează că până în 2035 una din trei maşini va fi electrică.

Forţaţi de eforturile Tesla şi de ameninţarea cu interdicţii de circulaţie pentru motoare diesel în diferite oraşe germane, cei mai mari producători auto îşi schimbă strategia. Daimler, producătorul maşinilor Mercedes, intenţionează să ofere versiuni electrice pentru fiecare dintre modelele sale în următorii ani. Germania se pregăteşte de revoluţia maşinilor electrice, însă reţeaua electrică nu este echipată pentru a-i face faţă.

Companiile de utilităţi şi cercetătorii avertizează că va fi nevoie de investiţii majore în reţea pentru a fi evitate deficite de energie. Pentru încărcarea unei maşini este nevoie în mod normal de aceeaşi cantitate de energie pe care o gospodărie o foloseşte în trei zile, astfel că reţelele ar avea de suferit chiar şi dacă un număr redus de maşini sunt încărcate în acelaşi timp în acelaşi cartier.

Consumul de energie va fi şi mai mare dacă vor fi folosite superîncărcătoarele, care pot umple bateriile unei maşini în doar o jumătate de oră. Cercetările arată că 80% dintre maşinile electrice sunt încărcate acasă sau la locul de muncă în Germania. „Dacă toată lumea îşi va încărca maşina la ora 8, reţeaua va ceda“, spune Thomas Fritz, analist specializat în energie la Oliver Wyman.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...