/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Au celebrat Mica Unire. Mii de oameni s-au prins în hora unirii la Iași

missing
24 ianuarie 2018, ora 19:14

Peste 2500 de persoane au mers în Piața Unirii la Iași, pentru a sărbători 159 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească. Acolo au ajuns și 300 de basarabeni care s-au prins în hora unirii și au creat un lanț uman în jurul monumentului domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Manifestanții au întins un drapel cu lungimea de 100 de metri.

La evenimentul organizat la Iași a participat și o delegație din Republica Moldova, inclusiv primarul interimar Silvia Radu și ministrul Educației, Monica Babuc. Și la Chișinău a fost sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române. Partidul Liberal și unii promotori ai unirii și-au dat întâlnire la bustul lui Alexandru Ioan Cuza, unde au depus flori.

Participanții la manifestație au recitat poezii și au cântat. La eveniment au participat și artiștii autohtoni, cunoscuți pentru convingerile lor unioniste.

Iar liderul PL, Mihai Ghimpu, i-a asigurat pe cei prezenți: „Unirea e aproape, Unirea depinde de noi. Nu trebuie să ne uităm ce spune Rusia, Germania sau SUA”.

Ziua Unirii a fost marcată și în unele localități ale republicii, unde simbolic s-a votat Unirea cu România. Este vorba și de comuna Parcova din raionul Edineț, unde primar este Marcel Snegur. Unirea Principatelor Române a fost primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român, după ce, în ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost domn al Moldovei, iar la 24 februarie a fost ales şi domn al Munteniei. Unirea tuturor românilor a avut loc la 1 decembrie 1918, prin unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Reporter: Parascovia Spic

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram