/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

/FOTO. VIDEO/ Se simt păcăliți. Locuitorii satului Puhoi au protestat din nou la Guvern și ANTA

missing
24 ianuarie 2018, ora 18:07

Altercațiile verbale au avut loc astăzi la Puhoi după ce secretarul de stat al Ministerului Economiei, Serghei Bucataru, a venit în fața localnicilor să-i anunțe că guvernul a rezolvat problema cu transportul din sat. Oamenii nu au mai vrut însă să-l asculte.

Una dintre protestatare a decis să-i oferi în dar un clopoțel: „Acesta vi-l dăruiesc. – Nu am nevoie. – Nu aveți nevoie? De la acest sunet, multe femei din Italia se trezesc pentru a le schimba pampersul bătrânilor”.

Deși, la începutul acestei săptămâni, Ministerul Economiei anunța într-un comunicat oficial că a rezolvat problema transportului la Puhoi, localnicii susțin contrariul. Potrivit lor, rutele promise nu sunt funcționale.

„Ne-au mințit pe un sat întreg. A promis că o să fie curse, cursă trebuie să fie. Se duc copii la școală persoane la lucru la spital, ce să stai ca într-un coboc”.

„În realitate, nu circulă nici autocarele, nici microbuzele așa cum spun ei. Asta e la ei pe hârtie.”

„Au mințit în fața poporului că este rezolvată problema. Nu au mai rezolvat. Noi suntem 6 mii de locuitori, înainte Varatic merge cu noi, dar acum noi am rămas cu nimic.”

„Noi cu toții am înțeles că doar ne mint, timp de 10 ani ei doar ne mint, iar acum ne mint în mod regizat. Ca să cunoască societatea că ei soluționează problema locuitorilor din Puhoi, iar locatarii simt pe pielea lor”, a spus Petru Frunze, primarul satului Puhoi.

Pe de alta parte, Bucataru susține că au fost lansate 12 rute directe spre Chișinău. Cu privire la cele două autobuze procurate de localnici, pe care Guvernul nu le acceptă pe rute, Bucataru a precizat că atribuirea rutelor operatorilor de transport poate avea loc doar în baza unui concurs public: „În Puhoi nu există problemă, este o problemă artificială. Actualmente noi avem 12 curse între Puhoi și Chișinău și alte 38 de curse care tranzitează satul Puhoi. Dvs. vedeți că din 5 mii de persoane avem doar 50. Unde sunt ceilalți? Restul sunt în Chișinău care au călătorit cu transportul în regim normal.”

După ce au protestat în sat, oamenii au venit, cu pancarte, în fața Agenției Naționale de Transport Auto. Ei cer ca autoritatea să întoarcă plăcuțele de înmatriculare retrase de la autobuzele lor, iar amenda aplicată să fie anulată.

„Până nu o să decidă să ne ofere plăcuțele înapoi ca autobuzele să circule, lumea nu o să cedeze”.

„Să dăm mincinoșii jos, până nu o să rezolve toate întrebările noi nu ne lăsăm.”

„Toți au dreptul iar satul Puhoi, nu are autobuz. Vrem rezultat.”

„Noi avem patru zile de când verificăm segmentul respectiv, și avem cifre contrarii. Autocarul cu 45 de persoane circulă cu 52 de persoane. Producătorul permite în picioare să deservească până la 50 km”, susține Veaceslav Baltenco, șef adjunct al direcției control ANTA.

Au venit și în fața Guvernului, cerând să discute cu premierul Pavel Filip. Acesta nu a ieșit, însă, în fața protestatarilor. Problema transportului public la Puhoi este una veche. Locuitorii susțin că agentul economic care presta servicii de transport, percepea tarife mari și nu oferea condiții călătorilor.

Foto: Facebook/Petru Frunze

Foto: Facebook/Petru Frunze

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram