Anul 2018: 9 martie, 30 aprilie, 24 decembrie și 31 decembrie vor fi considerate zile de odihnă

Zilele  de 9 martie, 30 aprilie, 24 decembrie și 31 decembrie 2018 vor fi considerate  zile de odihnă. În schimb, zilele de 3 martie, 21 aprilie, 8 și 15 decembrie 2018 –  zile de lucru.

O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern.

Proiectul cu privire la transferul unor zile de odihnă în anul 2018  are drept scop organizarea optimă a timpului de muncă şi de odihnă. Astfel, zilele de 9 martie (vineri), 30 aprilie (luni), 24 decembrie (luni) și 31 decembrie (luni) vor fi considerate zile de odihnă.

Potrivit documentului, salariații care în ziua considerată zi de odihnă nu se vor afla în raporturi de muncă cu unitatea în cauză, ale căror contracte individuale de muncă vor fi suspendate la data respectivă, precum și cei care în ziua respectivă se vor afla în concediu medical, în concediu de maternitate, în concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, în concediu de odihnă anual, în concediu neplătit și în concediu de studii nu au obligația de a se prezenta la serviciu în ziua considerată zi lucrătoare.

Instituțiile publice locale şi centrale, conducătorii întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor vor asigura activitatea eficientă a instituţiilor subordonate în zilele considerate lucrătoare. Propunerea de modificare a graficului de muncă se conformează prevederilor Codului muncii, potrivit căruia, Guvernul este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile.

Conform Codului Muncii, salariații beneficiază de 13 zile de sărbătoare nelucrătoare pe an.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.