PPEM răspunde acuzațiilor PLDM: Ghilețchi e susținut de majoritatea parlamentară, deci a fost ales legal în funcție

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, și grupul parlamentar din care acesta face parte califică acuzațiile aduse astăzi de fracțiunea PLDM, cum că acesta a fost votat în funcția de vicepreședinte al Parlamentului de doar 34 de deputați, nu de 51 așa cum s-a spus în cadrul ședinței din 22 decembrie 2017 drept, drept „un atac politic, cu puternice accente discriminatorii”.

Cei din PPEM spun că fracțiunea PLDM pune la îndoială procesul de vot în cadrul căruia Ghilețchi a fost ales vicepreședinte al Legislativului „în contextul anului electoral”.

„Este adevărat că reprezentanții PLDM au făcut o sesizare verbală și au cerut renumărarea voturilor, însă contestația nu a fost susținută de plen, ceea ce confirmă încă o dată legalitatea alegerii lui Valeriu Ghilețchi în funcția de vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat remis de PPEM.

Conform documentului, cei din majoritatea parlamentară condusă de Partidul Democrat îl susține pe Ghilețchi, astfel orice nu ar face PLDM voturile nu vor fi renumărate.

„Atât eu personal, cât și colegii din Grupul PPE, am susținut renumărarea votului, anume pentru a evita asemenea acuzații nejustificate și atacuri din partea unor foști colegi. În acel moment, însă, majoritatea deputaților a respins contestația PLDM, considerând-o neîntemeiată”, susține Valeriu Ghilețchi.

Citește și: (VIDEO) Manipulare din partea Parlamentului? PLDM acuză că Ghilețchi a fost ales în funcția de vicepreședinte de doar 34 de deputați, nu de 51 cum s-a anunțat

Fracțiunea PLDM susține că Ghilețchi a fost ales în mod fraudulos. Mai exact, deși s-a anunțat că pentru alegerea acestuia în funcție și-au exprimat votul 51 de deputați, în realitate numărul acestora este de 34, conform înregistrării video de la ședința plenară din 22 decembrie 2017, plasată pe site-ul Parlamentului.

„La 22 decembrie 2017, la propunerea președintelui Parlamentului a fost supus la vot proiectul de hotărâre privind alegerea lui Valeriu Ghilețchi în funcția de vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova. Urmare a procesului de vot, fracțiunea PLDM a notificat verbal președintelui Parlamentului despre existența unor erori evidente, dar cu părere de rău, nu am fost auziți. Numărul de voturi exprimate pe sectoare este unul reprobabil. Din cei 88 de deputați prezenți în sala plenului, pentru alegerea lui Ghilețchi au votat numai 34 de deputați, în timp ce Regulamentul Parlamentului specifică că vicepreședinții se aleg la propunerea președintelui Parlamentului, după consultarea fracțiunilor parlamentare, cu votul majorității deputaților aleși”, a declarat Deliu într-o conferință de presă.

Potrivit deputatului, pntru sectorul 1 au fost anunțate 4 voturi „pentru”, fapt ce corespunde voturilor real exprimate, pentru sectorul 2 au fost anunțate 35 de voturi „pentru”, dar de fapt au fost exprimate 25 voturi, iar pentru sectorul 3, din cele 12 voturi anunțate de numărător au fost exprimate numai 5 voturi „pentru” Valeriu Ghileţchi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...