/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Iași: Mii de persoane îndură gerul pentru a lua parte la aniversarea a 159 de ani de la Mica Unire

24 ianuarie 2018, ora 12:59

La Iaşi au ajuns şi 300 de basarabeni cu un drapel de 100 de metri lungime. Basarabenii s-au prins în Hora Unirii alături de mii de persoane și au înconjurat monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza întinzând drapelul de 100 de metri.

Manifestările din Piaţa Unirii din Iaşi au început la ora 10,00, cu un concert folcloric. De la ora 11,00 au debutat manifestările oficiale dedicate aniversării a 159 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri. A fost oficiat un Te Deum, autorităţile vor ţine discursuri. Acestea vor fi urmate de o depunere de coroane de flori la statuia domnitorului Al.I. Cuza, şi parada militară.

În jurul orei 12,00, autorităţile şi politicenii se vor prinde de mână cu simplii cetăţeni în tradiţionala Horă a Unirii, “Hai să dăm mână cu mână”.

În jurul orei 12,30 autorităţile şi politicienii vor depune coroane de flori la mormântul lui Cuza, la mănăstirea Trei Ierarhi şi vor lua parte la o slujbă de pomenire.

Între timp, în Piaţa Unirii din Iaşi, după celebra “Horă a Unirii” va fi reluat spectacolul folcloric. Tot atunci, municipalitatea va împărţi ieşenilor peste 5.000 plăcinte tradiţionale moldoveneşti, ceai şi vin fiert.

La 24 ianuarie 2018 se împlinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sau Unirea Mică. Acest eveniment este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român, după ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie, este ales şi domn al Munteniei. Ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Foto: ziaruldeiasi.ro

Foto: ziaruldeiasi.ro

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram