Linkuri accesibilitate

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a luat cuvântul la audierile de la CEDO în cazul reținerilor sale abuzive de către poliție


Aleksei Navalnîi
Aleksei Navalnîi

Opozantul rus și bloggerul anticorupție Aleksei Navalnîi a luat cuvântul la audierile de la CEDO în dosarul privind reținerile sale de către poliția rusă. Aleksei Navalnîi a venit la Strasbourg ca să-și țină pledoaria în fața judecătorilor Înaltei Curți.

În februarie 2017, CEDO a condamnat Rusia, obligând-o să achite 63 de mii de euro compensații lui Navalnîi. Curtea a constatat că poliția rusă l-a reținut în mod abuziv pe Navalnîi de șapte ori, în perioada 2012-2014, iar statul rus i-a încălcat dreptul la libera întrunire, toate plângerile sale fiind respinse de justiția rusă.

Ministerul justiției de la Moscova a contestat decizia CEDO, care acum este examinată de Marea Cameră a CEDO.

Aleksei Navalnîi consideră că este persecutat pe motive politice. „Probabilitatea că dosarul meu nu conține elemente politice este la fel de mare ca faptul că în această clădire vom întâlni un dinozaur sau că Putin va pierde alegerile din martie.”, a spus Navalnîi, miercuri, la audierile de la CEDO.

La finele anului trecut, Navalnîi a depus actele la CEC pentru a se înscrie în cursa pentru alegerile prezidențiale din Rusia. Autoritățile i-au respins cererea pe motiv că fusese condamnat anterior într-un dosar de corupție, în ciuda faptului că această condamnare a fost anulată de CEDO. Susținătorii lui Navalnîi au anunțat că vor boicota alegerile.

XS
SM
MD
LG