Papa și amenințarea roboților: „Omul trebuie să se afle în centrul economiei”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Inteligență artificială, robotică și celelalte inovațîi tehnologice trebuie să fie în slujba umanității și protejării vieții noastre pe pământ, în loc să devină o amenințare după cum prevăd, din păcate, unele evaluări”.

Acesta este mesajul pe care papa Francisc l-a trimis Forumului Economic Mondial de la Davos, citit luni seară de cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson.

Papa Bergoglio afirmă că omul trebuie să fie în centrul economiei, nu banii sau mașinăriile tot mai sofisticate, care riscă să ii înlocuiască pe bărbații și pe femeile care muncesc, potrivit La Stampa.

În mesajul adresat președintelui executiv al Forumului, Klaus Schwab, suveranul pontif a vorbit despre crizele financiare recurente, care au creat noi provocări și probleme pentru guverne, „precum creșterea șomajului și a diferitelor forme de sărăcie, extinderea decalajului socio-economic și noi forme de sclavie”, adesea legate de conflicte și migrații. De cinci ani, suveranul pontif susține că actualul sistem economico-financiar devine nesustenabil și că economia, finanțele, salvarea mediului înconjurător, migrațiile și războaiele sunt teme legate între ele.

În acest context, explică Bergoglio, „este fundamental să protejăm demnitatea ființei umane, oferindu-le tuturor oportunități adevărate pentru o dezvoltare umană integrală și prin intermediul unor politici economice care să favorizeze familia”. Modelele economice, scrie Papa Francisc, trebuie „să observe o etică de dezvoltare sustenabilă și integrală, bazată pe principii care să pună în centrul atenției ființă umană și drepturile sale”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...