Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un Ambasador al R. Moldova…

Un Ambasador al R. Moldova a fost decorat post-mortem

Valeriu Tihonov, primul Ambasador al R. Moldova în Statul Qatar, a fost decorat post-mortem cu ordinul „Al Wajba”. Ieri, 23 ianuarie, în incinta Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Ambasadorul Statului Qatar în R. Moldova, Mohammed Bin Ali Mohammed Al-Malki, în prezența ministrului Tudor Ulianovschi și a reprezentanților Ministerului, a înmânat soției regretatului Valeriu Tihonov ordinul „Al Wajba” decorat post-mortem de către Alteța Sa Şeih-ul Tamim Bin Hamad Al Thani, Emirul Statului Qatar.

În cadrul ceremoniei, ministrul Tudor Ulianovschi a menţionat că Valeriu Tihonov va rămâne în memoria colaboratorilor Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene drept o personalitate marcantă, care a reuşit lansarea cooperării cu lumea arabă, în mod special cu Statul Qatar.

La rândul său, Ambasadorul Statului Qatar în R. Moldova Mohammed Bin Ali Mohammed Al-Malki, a apreciat activitatea nobilă şi dedicaţia deplină a regretatului Ambasador Valeriu Tihonov în exercitarea mandatului de înaltă răspundere, subliniind că acest gest al autorităților qatariene este o exprimare a recunoștinței pentru calitățile diplomatului moldovean și o confirmare a prieteniei dintre popoarele celor două țări.

Amintim că Valeriu Tihonov a decedat la 3 noiembrie 2017. „Comunicăm cu regret despre faptul că la al 65-lea an al vieţii a plecat în nefiinţă Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Statul Qatar Valeriu Tihonov. A plecat din viaţă un om extraordinar cu calităţi profesionale de excepţie. Valeriu Tihonov a contribuit esenţial la dezvoltarea relațiilor bilaterale moldo-qatareze, fiind primul Ambasador al R. Moldova în Statul Qatar”, au scris atunci reprezentanții MAEIE.

Menționăm că Valeriu Tihonov a fost numit ambasador al R. Moldova în Qatar pe data de 29 octombrie 2013. Aceasta fiind prima misiune diplomatică a R. Moldova într-un stat arab. Valeriu Tihonov era diplomat de carieră, iar înainte de a fi numit ambasador a fost șeful de cabinet al ministrului Afacerilor Externe şi Integrări Europene.

Ordinul „Al Wajba” a fost instituit de către Cabinetul de Miniştri al Statului Qatar la 29 martie 2016 și face parte din decoraţiile civile acordate în baza deciziei Emirului Statului Qatar în semn de înaltă recunoştinţă pentru merite deosebite.