Actualitate

Omul Săptămânii: Maria Şleahtiţchi – SCRIITOARE, PROFESOARĂ

În anul 1981 a absolvit Facultatea de Filologie, specialitatea limbă și literatură româna, din cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Imediat după absolvirea facultăți, a devenit profesoară de limbă şi literatură română la şcoala nr.1 din Bălți – actualul Liceu „Mihai Eminescu”. Din 1984 până în 2012 a muncit la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi . Mai bine de un deceniu, s-a aflat în funcția de decan al Facultăţii de Filologie, după care, din 2010 până în 2012, a fost prorector al acestei instituții.

Din 1991, Maria Șleahtițchi este doctor în filologie la Institutul de Limbă si Literatură din cadrul Academiei de Științe a R. Moldova, iar cinci ani mai târziu obține titlul de conferențiar universitar. Din 2012 este profesoară la Universitatea de Stat din Moldova.

În afară de activitatea pedagogică, Maria Șleahtițchi a fost redactor-șef al revistei ştiinţifice „Noua Revistă Filologică” și redactor-şef adjunct al revistei literare „Semn”. Este membră a Uniunii Scriitorilor din R. Moldova și a Uniunii Scriitorilor din România. A debutat cu versuri în „Tinerimea Moldovei” în 1997, iar debutul său editorial a avut loc un an mai târziu, cu volumul de poezie „O săptămână de poeme nescrise”, editat la „Cartier”.

Pentru că fiecare scriitor primește botezul în versuri, nici Maria Șleahtițchi nu s-a limitat la aceasta. Mai târziu a scris proză, dramaturgie și critică literară pentru revistele „Contrafort”, „Basarabia”, „Sud-Est”, „Semn”, „Dacia literară”, „Literatură și artă” și altele. Pe parcursul activității sale, ea a obținut numeroase distincții, printre care și premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova (1998), premiul Salonului Național de Carte (Chișinău, 1999), premiul al III-lea la Concursul național de dramaturgie (1999). Iar printre cărțile sale, care s-au bucurat de un adevărat succes, se numără volumele de poezie: „Iubirea noastră e o doamnă frumoasă”, „Acum”, „Oleandrii mă strigă roz”, dar și de critică literară: „Cerc deschis. Literatura română din Basarabia în postcomunism” și „Jocurile alterităţii”. De asemenea, Maria Șleahtițchi a tradus numeroase texte în engleză, franceză, rusă, maghiară, slovenă, germană, ucraineană, spaniolă și catalană.

Ieri, draga noastră poetă și profesoară a avut o zi frumoasă. Ne bucurăm și noi, împreună cu ea, și îi dorim multă sănătate, bucurie de la sufletele apropiate, cititori fideli și multă inspirație în continuare.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *