Partidul Liberal cere CC să declare neconstituționale cinci legi care se referă la statutul limbii ruse

Deputații Partidului Liberal îi cer Curții Constituționale să declare neconstituționale cinci legi care se referă la statutul limbii ruse ca limbă de comunicare.

Președintele PL, Mihai Ghimpu, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că PL va depune o solicitare în acest sens la Curtea Constituțională, arătând că art. 13 din Constituția R. Moldova stabilește clar statutul limbii ruse – cel de limbă a unei minorități din R. Moldova.

Mihai Ghimpu a menționat că autoritățile „cheltuie milioane de lei pentru traducerea actelor” în limba rusă, din cauză că mai multe legi în vigoare ridică limba rusă la rang de „limbă de comunicare” în R. Moldova.

“Acest statut al limbii ruse a fost indicat prima dată în Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată pe 1 septembrie 1989, care stabilește că „limba rusă, ca limbă de comunicare între naţiunile din Uniunea RSS, se foloseşte pe teritoriul republicii alături de limba română în calitate de limbă de comunicare între naţiuni, ceea ce asigură un bilingvism naţional-rus şi rus-naţional real”, a spus Mihai Ghimpu.

„Venim să corectăm acea omisiune care nu s-a făcut timp de 23 de ani”, a spus deputatul liberal Ion Casian.

Vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, a adăugat că această solicitare vine după ce Curtea Constituțională a trimis o adresă Parlamentului de a aduce legislația națională în conformitate cu decizia Înaltei Curți din 5 decembrie 2013, care stabilea că limba oficială în R. Moldova este cea română.

“Proiectul de modificare a denumirii limbii din Constituției din moldovenească în română se află acum în discuții la Parlament”, a spus Valeriu Munteanu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.