„Dacă mergem pe ideea că jurnaliŞtii sunt câinii de pază ai democraţiei, probabil că ar trebui să discutăm ce fac cei care ar trebui să muşte după ce câinii, adică jurnaliştii, latră, adică semnalează cazuri de corupţie”, a menţionat directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei.

Instituţiile responsabile se fac însă că plouă. Potrivit studiului lansat de Asociaţia Presei Independente şi portalul Moldova Curată, în urma a 32 de investigaţii jurnalistice analizate, în 24 de cazuri au fost iniţiate controale.

Majoritatea dosarelor au fost, însă, clasate, iar 16 demnitari cu probleme de integritate au rămas în funcţie sau chiar au fost avansaţi. Un exemplu relevant este cazul actualului ministru al Economiei şi Infrastructurii.

„În martie 2015, Ziarul de Gardă a scris că domnul Gaburici nu a dat bacalaureatul şi nu a obţinut diploma de bac. Peste o lună şi jumătate s-a deschis un dosar penal pe faptul că diploma conţinea elemente false, era pasibilă de a fi falsă. La o zi după ce a fost audiat de procuratură, domnul Gaburici şi-a prezentat demisia. Atunci un partid politic a salutat demisia lui Chiril Gaburici, iar acum, după doi ani, acelaşi partid politic l-a numit ministru al Infrastructurii”, a spus Victor Moşneag, jurnalist la Ziarul de Gardă.

„Deseori autorităţile reacţionează în mod discreţionar, doar atunci când le convine ori când luptă contra unui candidat politic, ori când vor să-şi facă imagine pe seama unui caz semnalat de jurnalişti”, afirmă Natalia Porubin, jurnalistă la CIJ.

Prezent la dezbatere, deputatul PLDM Tudor Deliu a confirmat că politicienii nu dau prea multă atenţie investigaţiilor jurnalistice. Chiar şi aşa, presiunea societăţii ar trebui să continue. „Autorităţile trebuie să fie cu ochii deschişi la toate investigaţiile pe care le faceţi”, a declarat Tudor Deliu.

De cealaltă parte, legislatorul PD Anatolie Zagorodnîi dă vina pe... mentalitate.

„Noi facem trimitere la cazuri când se investighează ceva în ţările membre UE şi deja ministrul care şi-a dus copilul cu maşina de serviciu la şcoală a demisionat a doua zi, dar asta porneşte nu de la faptul că noi trebuie să mergem în instanţă, dar merge de la mentalitatea noastră. Că eu nu merg la funcţia respectivă pentru că ştiu că am o diplomă falsă, ori am probleme, ori stau în casa soacrei, dar soacra e nu ştiu unde şi nu ştiu cum”, a spus Zagorodnîi.

Şi reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Integritate susţin că lacunele legislative sunt cele care împiedică monitorizarea mai atentă a averilor funcţionarilor.

Studiul „Reacţia instituţiilor publice la investigaţiile jurnalistice: autosesizări multe, rezultate puţine” a vizat perioada 2014-2017.