/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/DOC/ Ministerul Sănătății a elaborat un plan de acțiuni ca răspuns la petiția femeilor privind neregulile din maternități

23 ianuarie 2018, ora 17:15

În urma analizei petiției ministerul a elaborat un Plan de acțiuni cu scopul de a îmbunătăți managementul calității și siguranței serviciilor medicale, fortificarea capacităților prestatorilor de asistență medicală, sporirea responsabilității și competenței lucrătorilor medicali, respectarea drepturilor pacienților și a gradului de informare a cetățenilor privind drepturile lor.

Totodată, ministerul a emis un Ordin, prin care solicită tuturor subdiviziunilor sale să întreprindă toate măsurile privind executarea acțiunilor prevăzute în Plan. Conform documentului, instituțiile vizate urmează să asigure principiile de comunicare cu pacienții, respectarea drepturilor acestora, elaborarea protocoalelor și ghidurilor clinice în scopul îmbunătățirii calității serviciilor medicale, revizuirea fișelor de post a personalului medical și stabilirea expres a atribuțiilor și obligațiunilor privind responsabilitatea personalului medical și conformarea irevocabilă la normele de etică și deontologie.

La fel, urmează să fie actualizat și completat cadrul normativ în domeniul standardelor de comunicare și consiliere psihologică a pacienților, organizate instruiri a personalului medical, privind principiile eticii și deontologiei medicale. De asemenea, vor fi realizate acțiuni de informare privind drepturile pacienților, serviciile medicale gratuite sau cu plată de care poate beneficia populația și instituirea în cadrul tuturor instituțiilor medicale din țară a serviciului telefonic gratuit „Linia Verde””,se mai spune în comunicat.

Ministerul mai anunță că va elabora și promova legislația privind investigarea și soluționarea cazurilor de erori medicale și va revizui cadrul normativ pentru asigurarea drepturilor pacienților în actul medical. „Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale regretă cazurile în care pacienții au avut de suferit în urma neglijenței unor lucrători medicali și va întreprinde toate acțiunile necesare pentru a asigura populației servicii medicale de calitate, inclusiv prin monitorizarea strictă a realizării Ordinului și a Planului de acțiuni”, arată același comunicat.

Menționăm că, astăzi spitalului Municipal nr.1 a pornit o anchetă internă în baza mărturiilor mamelor privind sistemul medical acesta este cel de-al toilea răspuns primit de autoarele declarației. Iar, ieri CNA a informat petiționarele că va spori atenția asupra fenomenului corupției în sistemul de sănătate, va lansa mai multe acțiuni cu scop informativ-preventiv.

TV8 amintește că la 12 ianuarie, istoriile și declarațiile a 98 de femei, care scot la iveală probleme grave în sistemul medical perinatal din R. Moldova, au fost transmise către mai multe instituții publice, inclusiv către Guvernul R. Moldova, Centrul Național Anticorupție și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Declarația femeilor a fost semnată și de 36 de organizații non-guvernamentale.

Inițiativa femeilor a venit după ce o tânără din Anenii Noi a fost nevoită să avorteze singură în baia de la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram