Cererea de valută străină mai mică decât oferta, în luna decembrie; Leul moldovenesc a crescut în raport cu dolarul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În luna decembrie 2017, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 114.7 la sută, comparativ cu 111.8 la sută în luna noiembrie 2017.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice, precum și cererea netă din partea agenților economici de valută au înregistrat dinamici pozitive, majorându-se respectiv cu 6.0 milioane de dolari americani și cu 2.2 milioane de dolari americani.

Surplusul de valută consemnat pe piața valutară locală în luna de referință a fost parțial absorbit de BNM prin intervenții de procurare în sumă de 10.0 milioane de dolari americani.

Moneda națională s-a apreciat în raport cu dolarul SUA, cu 1.7 la sută, de la 17.48 în luna noiembrie până la 17.18 USD/MDL în luna decembrie.

În ceea ce privește structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (63.3 la sută), urmată de dolarul SUA (15.7 la sută) și rubla rusească (16.3 la sută).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...