(VIDEO) O revoltă neobișnuită împotriva regimului Putin cuprinde întreaga Rusie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un clip filmat de cadeții unei școli de transport aerian din Rusia, care a stârnit un mare scandal, este acum imitat, în semn de susținere, de alți oameni, în special studenți, din întreaga țară. Solidaritatea împotriva sancțiunilor dorite de autorități este practic o formă de revoltă împotriva direcției represive pe care dorește să o impună regimul Vladimir Putin.

Filmulețul elevilor de la școala de transport aerian, care a apărut online acum câteva săptămâni, este o parodie a clipului melodiei Satisfaction, a dj-ului italian Benny Benassi.

Cadeții ruși, îmbrăcați sumar – doar lenjerie intimă, centură sau bretele și caschetă – dansează prin căminul școlii ținând o mătură, un ciocan, o minge sau ce au mai putut găsi.

Se pare că acest clip nu ar fi trebuit să apară online. La mijlocul lui ianuarie, acest lucru s-a întâmplat însă, iar societatea din Rusia a găst un motiv de indignare.

Departamentul de transport aerian, sub egida căruia funcționează academia, a anunțat o anchetă. Directorul academiei i-a comparat pe studenții dansatori cu fetele de la Pussy Riot, care au fost condamnate la doi ani de închisoare pentru show-ul din biserică.

Chiar și procurorul a lansat propria investigație, pe care a abandonat-o însă repede.

Televiziunea publică a dezbătut subiectul in extenso, la știri sau în talk-show-ri, unde psihologii au explicat că văd în clipul respectiv ”o exprimare clară a homosexualității” și ”o provocare”, scrie The New Yorker.

Și apoi, în țara în care autoritățile susțin o campanie dură împotriva homosexualității, în contextul mai larg al discursului împotriva ”valorilor Occidentului”, ceva extraordinar s-a întâmplat.

Internetul a fost dintr-o dată invadat de clipuri filmate în semn de solidaritate cu elevii de la școala de transport aerian, sub haștagul Satisfaction.

Asemenea primului clip, majoritatea filmulețelor promovate în semn de solidaritate sunt homoerotice, într-un fel parodic, amuzant.

Au apărut, astfel, clipuri filmate de elevi din construcții, agricultură, servicii de urgență. Au fost apoi actori, infirmiere, membrele echipei de biatlon. Susținere a venit și de la o echipă de înot din Ucraina.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...