„Asociaţia Promo-LEX este alarmată de tendinţele ce se cristalizează în societate prin tratamentul limitativ al unor autorităţi publice importante din ţară în ceea ce priveşte dreptul cetăţenilor de a iniţia un referendum, dar şi de a-şi exprima liber opinia în cadrul unui exerciţiu democratic. Considerăm că astfel de tendinţe nu urmăresc un scop legitim şi nu sunt necesare într-o societate democratică. Ne exprimăm îngrijorarea că aceste luări de poziţii pot genera anumite restricţionări discreţionare ale acestui drept. Facem referinţă la însuşi faptul punerii la îndoială a dreptului cetăţenilor de a iniţia un referendum republican legislativ, prin care se pare că s-a limitat expres dreptul cetăţenilor de a iniţia orice tip de referendum legislativ”, se arată într-o declaraţie semnată de Promo-LEX.

Reprezentanţii organizaţiei mai spun că regretă poziţia selectivă a autorităţii publice care se află, de fapt, în serviciul cetăţenilor. În acelaşi timp, asociaţia consideră temeiurile invocate de CEC drept minore ca relevanţă juridică şi spun că acestea nu puteau pune la îndoială legitimitatea grupului de iniţiativă. Îngrijorările experţilor sunt cu atât mai mari, cu cât legea privind votul mixt conţine mai multe carenţe.

„Asociaţia Promo-LEX a identificat şi prezentat din momentul aprobării modificărilor în legislaţia electorală un şir de probleme şi lacune legale ce ţin de implementarea sistemului mixt de alegere a deputaţilor şi care, în opinia organizaţiei, necesită o abordare urgentă, ca de exemplu: reprezentativitatea redusă a Parlamentului în condiţiile alegerii deputaţilor din circumscripţii uninominale într-un singur tur de scrutin; clarificarea situaţiei candidatului din lista naţională a partidului, care concomitent este şi candidat independent în circumscripţia uninominală etc”, conchid experţii.

Contactată de Jurnal TV, preşedinta CEC, Alina Russu, a spus că nu comentează declaraţia Promo-LEX, întrucât nu a văzut-o, fără a preciza dacă va reacţiona ulterior. 

Vedeţi aici declaraţia integrală a Promo-LEX.