Muzica clasică basarabeană pe cale de dispariție din sec. XX va răsuna la Sala cu Orgă din Chișinău

3-10

ARC muzical-istoric, proiectul independent de redescoperire, conservare și difuzare a unui segment din patrimoniul istoric, intelectual și cultural în dispariție al Republicii Moldova – muzica clasică de la începutul/jumătatea sec. XX, revine cu două concerte de muzică clasică basarabeană.

În perioada 15 – 18 februarie 2018, la Sala cu Orgă din Chișinău, muzicieni renumiți din Franța, acompaniați de Orchestra Națională de Cameră vor aduce în atenția publicului șase opere dispărute timp de multe decenii ale compozitorilor: Solomon Lobel, David Fedov, Arkady Luxemburg și Max Fisman.

Soliștii instrumentiști cu renume mondial Ami Flammer, Hélène Dautry, Ionel Streba, Elise Bachour, Rita Namorado, dirijorul Nicolas Kruger și creatorul proiectului, pianista originară din Moldova, Ecaterina Baranov, vor evolua în regim de voluntariat, relevând tradiția și cultura populară într-un aspect academic: durerea cântului doinit, frumusețea horei, nebunia oleandrei în forme de muzică clasică simfonică.

Primul concert va fi însoțit de proiectarea unui documentar muzical, filmat cu ajutorul Ambasadei Franceze în cadrul turneului rural „Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească”. În vara anului 2017, un grup de francezi a cântat primele concerte de muzică clasică din istoria a șapte localități din Moldova.

Din vicisitudini istorice și politice, manuscrise și partituri publicate din arhivele și bibliotecile Moldovei s-au pierdut, s-au deteriorat, multe opere rămânând menționate doar în lucrările teoreticienilor. Nu se reeditează nimic. Înregistrările audio din arhive se demagnetizează puternic, devenind incomprehensibile. Atenția interpreților față de această perioadă artistică lipsește, nu există acces virtual la informație. O parte semnificativă din patrimoniul cultural basarabean este pe cale de dispariție.

Proiectul independent și nefinanțat ARC muzical-istoric, creat de pianista Ecaterina Baranov, reprezentantă a diasporei care activează de mai mulți ani în Franța, are ca scop revelarea acestor probleme și atragerea muzicienilor europeni pentru soluționarea lor.

Partener al proiectului: Asociația pentru Integrare a Migranților din Paris.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente