/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Cine țintește „AIR Moldova”? Expert: Compania ar putea fi preluată de IlanȘor

missing
22 ianuarie 2018, ora 17:58

Despre situația financiară dificilă de la „Air Moldova” se știe încă din anul 2017. Potrivit unei constatări realizate de Consiliul Concurenței, în ultimii patru ani, datoriile Air Moldova au crescut de aproape două ori. Astfel, dacă în 2013 compania înregistra datorii de puțin peste 600 de milioane de lei, în primele 8 luni ale anului 2017, datoriile au trecut pragul de 1,2 miliarde de lei.

În același timp, în august 2017, pierderile companiei au ajuns la 111 milioane de lei, iar rata solvabilității s-a situat sub pragul acceptabil.


Este o situație creată intenționat pentru ca această companie să ajungă în gestiunea, anume concret se lucrează ca să ajungă în gestiunea ”Avia Invest”, care astăzi controlează Aeroportul Internațional Chișinău. Condusă de Ilan Șor”, explică Andrei Donică, liderul Asociației pentru combaterea crimelor economice și corupției.

În acea perioadă,întreprinderea a fost nevoită să acceseze un împrumut de 75 de milioane de lei. Iar din motiv că mai multe bănci comerciale au refuzat să crediteze „Air Moldova”, compania a împrumutat banii de la „Aeroportul Internațional Chișinău”.

Niciun agent economic nu v-a împrumuta bani la așa fel de întreprindere care este cu mult mai îndatorată decât cât costă ea, prețul ei de piață. Numai un singur om poate să investească așa bani, cum este de exemplu, Aeroportul Internațional Chișinău special ca până la urmă să fie gestionat, tot acești bani care-i dau, tot ei îi vor gestiona 75 de milioane, prin Avia Invest”, afirmă Andrei Donică, liderul Asociației pentru combaterea crimelor economice și corupției.

Situația în care s-a pomenit Air Moldova nu este unică pentru întreprinderile de stat de la noi. Experții „IDIS Viitorul” spun că Moldova are zeci de întreprinderi ale căror datorii sunt mai mari decât activele.

Datoria totală al întreprinderilor de stat era, conform ultimelor date, aproape opt miliarde de lei. A societăților pe acțiuni unde statul este acționar, iarăși aproximativ aceeași sumă, deci, suma totală s-a apropiat de 16 miliarde de lei. Cineva de la sinea puterii, împrumută sute de milioane de lei datorii și avem acum, cred că ne vom trezi într-o zi nici nu ne vom da seama că toate întreprinderile nici nu mai sunt ale noastre, dar sunt ale celor care le-au împrumutat”, spune Veaceslav Ioniță, expert „IDIS Viitorul”.

Pentru a obține mai multe informații și o reacție am solicitat un interviu cu responsabilii din cadrul Air Moldova. Aceștia însă au refuzat să discute cu reporterul TV8. Ulterior, compania a emis un comunicat prin care se declară o „întreprindere solidă și în plină dezvoltare”. În același comunicat se menționează că, în anul 2017, soldul creditelor a scăzut cu 110 milioane de lei și că „Air Moldova” nu are datorii expirate față de creditori.

Reporter: Sergiu Niculiță;
Imagini: Tudor Bigu, Oleg Cozlov.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram