Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Promo-LEX despre decizia CEC: „Autoritățile…

Promo-LEX despre decizia CEC: „Autoritățile publice prezintă poziții selective”

Asociația Promo-LEX se arată alarmată de una dintre ultimele decizii luate de Comisia Electorală Centrală (CEC), privind respingerea înregistrării grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ privind votul mixt.

„Ne alarmează tendințele unor autorități publice importante din țară de a limita dreptul cetățenilor de a iniția un referendum, dar și de a-și expune liber opinia în cadrul unui exercițiu democratic. Considerăm că dreptul de a iniția un referendum este un drept garantat al cetățenilor R. Moldova, ce se încadrează organic în conceptul statului de drept și a suveranității naționale ca fundamente existențiale ale democrației. Regretăm poziția selectivă a unei autorități publice aflate în serviciul cetățenilor de a insista în această situație, comparativ cu alte cazuri similare sau comparabile, de a pune accent exclusiv pe litera legii, ignorând totalmente și nejustificat spiritul legii”, susțin reprezentanții Promo-LEX.

Amintim că la 12 ianuarie 2018, membrii Comisiei Electorale Centrale au respins înregistrarea grupului de inițiativă privind organizarea referendumului legislativ de anulare a sistemului electoral mixt. 

„Cererea de înregistrare nu corespunde normelor legale… Au fost găsite abateri și date contradictorii privind întocmirea proceselor verbale”, a declarat Alina Russu, șefa CEC.

„Ceea ce faceți aici este mult mai grav decât pare. Nu puteți sabota efortul a peste 700 de oameni, care s-au unit și au vrut să apere interesele cetățenilor. Am respectat toate prevederile. Înțeleg că decizia a fost luată înainte de această ședință și în altă parte”, a comentat Ştefan Gligor, director de programe al Centrului de Politici şi Reforme (CPR) și președintele grupului de inițiativă.

„Noi trebuie să adoptăm o lege a poporului prin care să asigurăm alegeri parlamentare oneste, să schimbăm clasa politică şi să ne demonstrăm că aici există oameni care îşi asumă răspunderea şi luptă pentru un viitor mai bun. Dar voi (CEC, n.r.), care trebuie să lucrați în interesul poporului, veniți cu o hotărâre împotriva cetățenilor R. Moldova… Este o violare a dreptului constituțional al cetățenilor de a organiza un referendum. CEC a declarat public că este într-un serviciu politic, dar nu apără interesele oamenilor. A anihilat dreptul nostru de a da note guvernării”, a conchis preşedintele grupului de iniţiativă.

Ştefan Gligor a declarat că nu va renunța la ideea organizării referendumului. „Luni vom vedea care va fi planul nostru de acțiuni. Vom examina toate posibilitățile și vom lua în calcul toate normele pe care ei ni le pot impune. Nu ni s-a respins (înregistrarea grupului de inițiativă, n.r.) pentru că nu am întrunit condițiile, ci este o decizie cu caracter politic”, a subliniat directorul de programe al Centrului de Politici şi Reforme (CPR) și președintele grupului de inițiativă.

La 29 decembrie 2017, Comisia Electorală Centrală (CEC) a recepționat actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă privind desfășurarea referendumului republican legislativ.