Poroşenko repetă un discurs de acum cinci luni: Ucraina, pregătită să vină cu un răspuns dur în cazul unei agresiuni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, susţine că Ucraina este pregătită să vină cu un răspuns militar dur în cazul în care agresorul recurge la o ofensivă. Liderul de la Kiev a făcut o declaraţie în acest sens într-un discurs rostit luni, 22 ianuarie, cu ocazia Zilei Unităţii Ucrainei şi a împlinirii a 100 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Populare Ucrainene.

Petro Poroşenko a remarcat că în lupta împotriva agresorilor Ucraina se bucură de un sprijin puternic din partea partenerilor internaţionali. „Acest sprijin semnifică diferenţa pozitivă între situaţia actuală şi cea care a existat acum o sută de ani”, a declarat preşedintele de la Kiev.

Ucrainenii marchează luni, 22 ianuarie, 99 de ani de la proclamarea Actului privind reunificarea Republicii Populare Ucrainene şi Republicii Populare a Ucrainei Occidentale, precum şi 100 de ani de când Rada Ucraineană a adoptat documentul prin care a proclamat independenţa Republicii Populare Ucrainene.

La Kiev şi în alte oraşe ale Ucrainei au loc diverse manifestări, o şedinţă solemnă cu participarea preşedintelui Petro Poroşenko, acţiuni stradale, expoziţii şi conferinţe.

Ziua Unităţii Ucrainei, marcată anual pe 22 ianuarie, este o sărbătoare naţională celebrată atât pe teritoriul ucrainean, cât şi în afara graniţelor. Oficial, Ziua Unităţii se sărbătoreşte în Ucraina din anul 1999, în urma unui decret semnat în acest sens de către preşedintele de la acea vreme, Leonid Kucima.

Este de menţionat că o declaraţie aproape similară a făcut Poroşenko şi de ziua Independenţei Ucrainei, la 24 august 2017. Atunci Poroşenko se referea expres la o posibilă ofensivă în estul țării sale, unde armata ucraineană luptă împotriva separatiștilor proruși, susținuți de Moscova, conform autorităților ucrainene.

Recent, Rada de la Kiev a adoptat o lege care califică drept „ocupație temporară rusă” conflictul armat ce afectează de patru ani estul țării, provocând indignarea separatiștilor ruși și proteste la Moscova, unde MAE rus a acuzat Kievul că se pregătește pentru „un nou război”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...