Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Dodon pentru NTV: PDM…

Igor Dodon pentru NTV: PDM a ajuns să controleze 60% din deputați prin corupere și șantaj

Igor Dodon afirmă că Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de Vladimir Plahotniuc, a cumpărat deputați din alte formațiuni politice pentru a forma majoritatea parlamentară. Șeful statului susține că unii parlamentari au fost convinși să treacă de partea PDM prin șantaj și amenințarea ca Procuratura să le deschidă dosare. Declarațiile au fost făcute de președintele R. Moldova în cadrul unui interviu pentru NTV, post tv din Rusia pro-Kremlin. Dodon nu a enunțat însă numele deputaților care ar fi fost cumpărați sau șantajați de PDM. În cadrul aceleiași discuții cu Irada Zeynalova, jurnalista căreia la 17 ianuarie polițiștii de frontieră i-au interzis accesul pe R. Moldova, dar care a reușit să treacă  forntiera o zi mai târziu, Igor Dodon a declarat că PDM controlează Guvernul, Curtea Constituțională și Procuratura.

„Trebuie să spunem clar, ca să înțeleagă și prietenii noști ruși, există o majoritate parlamentară care a fost formată prin cumpărarea deputaților din alte partide și este controlată de Partidul Democrat, condus de Plahotniuc. PDM controlează Parlamentul și Guvernul. Pe președintele R. Moldova ei (PDM: n.r.) nu-l pot impune să facă ce vor. În acest context au loc acțiunile de la sfârșitul anului trecut și la începutul anului curent. Parlamentul înaintează niște legi anticonstituționale pe care eu nu le pot semna. În situația când președintele nu semnează, trebuie să mergi la procedura de impeachment, ei însă nu vor să meargă la impeachment care presupe referendum unde poporul trebuie să decidă, deoarece au un rating de 4%. De aceea, au luat Curtea Constituțională, care este una de buzunar. Majoritatea membrilor Curții Constituționale au cetățenia statului vecin România, un moment foarte important: au dat jurământ unui alt stat”, a explicat Dodon contextul politic din R. Moldova la etapa actuală.

Igor Dodon a declarat că PDM a obținut în 2014 doar 17% din mandate, iar la trei ani de atunci, controlează o majoritate de 60%.

La același subiect, Igor Dodon a declarat că forma parlamentară de conducere a statului urmează a fi înlocuită cu una prezidențială. La comentariul jurnalistei că forma parlamentară ar fi una de succes în Germania, șeful statului a replicat: „Angelei Merkel, atunci când a primit mai puțin mandate în Bundestag, nu i-a trecut prin cap să ia Procuratura și să se primble printre deputați”.

În același context, președintele pro-rus a menționat că ar trebui interzis prin lege ca deputații să migreze dintr-un partid în altul.

În interviu, Igor Dodon a vorbit și despre alte subiecte, inclusiv problema transnistreană.  Șeful statului a declarat că cei care spun că pacificatorii ruși sunt ocupanți reprezintă doar o minoritate.

Jurnalista rusă a declarat că situația din R. Moldova aminteșe despre situația din Ucraina la etapa incipientă a conflictului.

În cadrul aceluiași interviu, cu referire la „legea anti-propagandă”, Igor Dodon a declarat că este total împotrivă ca pe teritoriul R. Moldova să fie interzise buletinele de știri ale posturilor din F. Rusă. Se întâmplă chiar dacă experții de media au sesizat în repetate rânduri conținut manipulator și propagandistic în emisiunile informative difuzate de canalele tv pro-Kremlin.

Irada Zeynalova a realizat și un reportaj din R. Moldova, intitulat „Țara copiilor părăsiți: cine scrie în Moldova scenariu Ucrainei”. În acest reportaj, în timp ce jurnalista vorbește despre furtul miliardului, sunt difuzate imagini cu imobile de lux, printre care și casa lui Igor Dodon.