Avionul papal a decolat la ora 19.00 de pe aeroportul din Lima cu destinaţia Roma, la câteva ore după o slujbă care a avut loc în faţa a 1,3 milioane de persoane. 

În Chile, Suveranul Pontif a întreprins o vizită de trei zile. Vizita sa a fost umbrită de acuzaţii de abuz sexual asupra minorilor aduse unui număr de 80 de preoţi chilieni. "Mă simt obligat să îmi exprim durerea şi ruşinea în privinţa răului ireparabil provocat unor copii de unii preoţi”, a spus el în palatul La Moneda din Santiago, Chile, generând aplauze din partea ascultătorilor săi. Papa s-a întâlnit şi cu victime ale dictaturii lui Augusto Pinochet. 

În timpul vizitei sale, Papa Francisc a căsătorit un cuplu de însoţitori de zbori, în avion, în timpul călătoriei de la Santiago de Chile la Iquique. 

Joi, în timpul vizitei la Iquique, Papa Francisc a oprit convoiul cu care se deplasa în oraşul chilian şi a coborât din papamobil pentru a vedea dacă o poliţistă care tocmai căzuse de pe cal se simte bine.

În timpul vizitei sale în Peru, Papa Francisc a avertizat că mediul şi indigenii din Amazonia sunt ameninţaţi de interesele marilor companii în această regiune. Potrivit unui corespondent al AFP, Papa Francisc a fost întâmpinat în Puerto Maldonado de bărbaţi din triburi care au cântat şi au dansat pentru el, fiind pictaţi pe corp şi purtând pene colorate pe cap. Mii de oameni din Amazonia - din Peru, Brazilia şi Bolivia - s-au adunat pentru a îl vedea pe Suveranul Pontif. 

Aceasta a fost prima vizită a lui Francisc în Chile după ce a fost numit Papă în 2013.