22:15:57 28.03.2024
Stiri

OPINIE „Trebuie să renunțăm la DUPLICITATEA în vorbe și-n fapte, dacă vrem să supraviețuim în fața revizionismului rusesc. Chișinăul trebuie să renunțe la oportunismul care îl caracterizează”

Politică 22.01.2018 11:20 Vizualizări1309 Autor: Ziarul National
OPINIE „Trebuie să renunțăm la DUPLICITATEA în vorbe și-n fapte, dacă vrem să supraviețuim în fața revizionismului rusesc. Chișinăul trebuie să renunțe la oportunismul care îl caracterizează”


„În ciuda faptului că Rusia, de un pătrar de veac, ocupă o parte din teritoriul R. Moldova și poartă interminabile războaie politice și comerciale împotriva noastră, politicienii, experții și presa de la Chișinău, în cel mai sado-masochist mod posibil, califică fosta metropolă ca fiind „partener strategic”. Această sintagmă a intrat și în textele politicilor naționale de apărare pentru a defini relația cu Moscova”. De această părere este analistul politic Petru Bogatu.

Potrivit sursei citate, nu doar unii din R. Moldova fac trimitere la „parteneriatul strategic” cu Rusia. „De exemplu, în mandatul lui Barack Obama sau cel al Bill Clinton, Rusia era „partener”. La fel și pentru Germania, Franța sau Marea Britanie. O scuză însă pentru toate aceste țări este faptul că Moscova nu atentase la teritoriul lor național și nu le hărțuise cu embargouri de tot felul. Însă când Putin și-a dat arama pe față și a anexat Crimeea, lumea liberă a început să se trezească”, a scris Bogatu într-un editorial pe deschide.md.

Acesta spune că totul a culminat cu taxarea Kremlinului drept „adversar” în noua strategie de apărare a SUA, publicată vineri de Pentagon. „În aceste împrejurări, americanilor nu le rămâne decât să ridice mănușa aruncată de „puterile revizioniste”. Noua strategie obligă administrația de la Casa Albă să articuleze politici de contracarare pe toate meridianele globului a amenințărilor ruse și chineze”.

În ceea ce privește R. Moldova, situată încă în zona gri a Europei, cel de-al doilea stat românesc urmează să dovedească mai multă loialitate față de SUA decât aliații lor înregimentați cu acte în regulă în NATO sau UE, crede Bogatu. „Dacă are nevoie de ajutorul american împotriva Rusiei agresive, după cum scria recent Vlad Plahotniuc în Wall Street Journal, Chișinăul trebuie să renunțe la oportunismul care îl caracterizează de la proclamarea independenței încoace. Este periculos în noile condiții să joci la două capete. Relațiile cu Moscova s-au înrăutățit. Militarii ruși de pe malul stâng al Nistrului se joacă de-a războiul, Putin caută să destabilizeze R. Moldova, iar politicienii de la Chișinău nu pot depăși drama basarabeană a ruperii în două”, subliniază analistul.

Bogatu a precizat că duplicitatea în vorbe și-n fapte trebuie să înceteze dacă vrem într-adevăr să supraviețuim în fața revizionismului rusesc. „R. Moldova are nevoie de o nouă strategie națională de apărare, unde să fie spus răspicat că o parte din teritoriului național este ocupat de trupele Federației Ruse. Că Moscova constituie o amenințare perpetuă pentru siguranța noastră națională. Pentru a face față provocărilor Rusiei, Chișinăul trebuie să intre în sistemul occidental de alianțe. Avem nevoie de garanții reale de securitate din partea SUA și a României, consfințite prin tratate bilaterale și angajamente ferme. Acest fapt va consolida, neîndoios, și relația cu UE. Reuniunea președinților parlamentelor din R. Moldova, România, Polonia, Ucraina, Georgia și țările baltice din luna martie 2018 de la Chișinău, pentru a discuta despre pericolul rusesc, anunță un prim pas pe această cale. Ca și ideea lui Andrian Candu de a evalua pagubele ocupației ruse în Transnistria”, a conchis acesta.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md