(tabel) Când am trăit mai bine? Guvernul care a înregistrat cele mai pozitive rezultate economice

collage

Pe 21 ianuarie 2018 s-au împlinit doi ani de la intrarea în funcție a Guvernului Filip, un bun prilej de a face o trecere în revistă a principalelor rezultate ale Guvernelor trecute, dar și a celui condus de către Pavel Filip.

# Cinci guverne în 2015

Preluarea puterii executive de către Guvernul Filip a avut loc în 2015, într-o perioadă dificilă, în care au fost resimțite din plin efectele Furtului Miliardului. Anume aceste efecte au generat instabilitatea politică din țară, scrie mold-street.com.

În 2015, Republica Moldova a avut tocmai cinci guverne, inclusiv doi interimari: Iurie Leancă, Chiril Gaburici, Natalia Gherman, Valeriu Streleț și Gheorghe Brega.

Pentru a efectua o analiză sistemică, bazată pe cifre și nu pe percepții și păreri subiective, au fost selectați 15 indicatori economici comparabili și relevanți (pentru perioada 2010-2017)

Totodată, mai mulți indicatori pentru anul 2017 sunt estimativi, fie prezentați în baza tendințelor din ultimele luni ale anului 2017, fie în baza prognozelor Ministerului Economiei.

# Din 2010 până în prezent, cel mai prost an pentru exporturile autohtone a fost 2015.

# Cele mai bune evoluții ale activității investiționale au fost consemnate în anii 2010 și 2011, în timp ce portofoliul de credite pe sectorul bancar a crescut cel mai mult în anul 2014. Totuși, creșterea din anul 2014 de 28.1% este una dubioasă, întrucât principalul focar de creștere l-a constituit schemele Furtului Miliardului.

# Salariile, în creștere, salariații, în scădere

Estimările pentru anul 2017 indică asupra unei creșteri reale a salariului mediu de peste 5$, ceea ce este peste media din perioada analizată.

Însă, dacă în cazul salariului evoluțiile sunt pe plus, în cazul numărului de salariați, nici guvernul Filip nu a putut opri declinul din ultimii ani. Spre exemplu, o cercetare BNS arată că numărul de salariați care au lucrat în luna septembrie 2017 în întregime și cu ziua deplină este de 419,5 mii de angajați sau cu 12,5 mii mai puțini față de septembrie 2015.

Tabloul detaliat al indicatorilor analizați este prezentat în tabelul de mai jos.

15 indicatori-cheie privind evoluția economiei în perioada 2010-2017

guvern Filip 2 ani grafic

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente