Traian Băsescu rămâne în continuare fără cetățenia Moldovei. Igor Dodon, reprezentat de un cetățean al României

Traian-Basescu

Judecătoria Chișinău a respins demersul fostului președinte al României, Traian Băsescu, dând dreptate președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Astfel, fostul lider de la Cotroceni rămâne în continuare fără cetățenia Republicii Moldova. Președinția RM este reprezentată în dosar de către Maxim Lebedinschi, despre care presa a scris anterior că ar deține cetățenia României.

„N-am ce argumenta. Rămâne să mă sfătuiesc cu avocatul. Avocatul lui Dodon a obținut cetățenia României fără să stea trei ani acolo”, a declarat Traian Băsescu la ieșirea din sala de judecată, referindu-se la Maxim Lebedinschi, reprezentantul lui Igor Dodon în cadrul instanței, despre care presa de la Chișinău a scris că ar deține cetățenia României.

Principalul argument invocat în cadrul ședinței de judecată de către reprezentanții Președinției s-a referit la neacordarea cetățeniei persoanelor aflate sub urmărire penală, iar, potrivit lui Lebedinschi, Traian Băsescu, în momentul obținerii cetățeniei, s-ar fi aflat sub urmărire penală de către autoritățile române.

„Considerăm că este una legală. Legea este lege. Nu contează cine ești și cine ai fost. Dacă este o interdicție legală, aceasta nu trebuie neglijată de nicio autoritate”, a declarat Maxim Lebedinschi.

Apărătorii lui Băsescu afirmă însă că cetățenia a fost retrasă în mod abuziv, în lipsa unor informații de la MAI, MAE sau alte instituții.

Traian Băsescu a obținut cetățenia Republicii Moldova pe 3 noiembrie 2016, odată cu soția sa, Maria. Decretele au fost semnate de Nicolae Timofti, pe atunci președinte al Republicii Moldova.

După venirea în funcție a lui Igor Dodon la finalul anului 2016, decretul de acordare a cetățeniei lui Traian Băsescu a fost anulat, hotărâre contestată de către fostul președinte al României. Băsescu este reprezentat în instanțele din Moldova de către avocatul Andrei Bivol.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente