/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Băsescu „gustă” din justiția Republicii Moldova. Judecătoarea Braga a fost anterior promovată de Timofti

missing
22 ianuarie 2018, ora 18:03

„Să trăiți! Bună Nu mai stați că e frig, nu trebuie să presăm instanțele”.

Traian Băsescu a fost întâmpinat în fața Judecătoriei de mai mulți simpatizanți ai Partidului Unității Naționale din Moldova al cărui președinte de onoare este fostul lider de la București. Aceștia au venit echipați cu drapele ale Republicii Moldova și României. Înainte de ședință, Băsescu a declarat că așteaptă corectitudine din partea instanței.

„La corectitudine mă aștept. Că altfel nu făceam acțiunea anulării cetățeniei. E nedrept”, a menționat după ședință Traian Basescu, fot președinte al României.

După pronunțarea deciziei, Traian Băsescu a refuzat să comenteze decizia instanței. „Instanța de judecată hotărăște: se respinge ca fiind nefondată cererea de chemare în judecată înaintată de Trăian Băsescu către Igor Dodon, președintele Republicii Moldova cu privire la anularea decretului privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova”.

„Nu am a comenta. E decizia unui judecător, s-a respins contestația noastră. Nu comentez decizia instanței”, a declarat Băsescu.

„În viziunea noastră această hotărâre este în principiu ilegală și neîntemeiată, întrucât am demonstrat în mod detaliat, pe parcursul examinării cauzei, inclusiv și astăzi, că d-nul Dodon a încălcat flagrant procedura de retragere a cetățeniei”, a declarat Andrei Bivol, avocatul lui Traian Basescu.

Susținătorii fostului lider de la Cotroceni cred că astăzi, în privința lui Băsescu, s-a comis o nedreptate.

Este o decizie nedreaptă, este o decizie influențată politic. Președintele Băsescu de mai multe ori a spus că nu are scop să facă carieră politică în Moldova, pentru el cel mai important este realizarea obiectivului nostru istoric”, a subliniat Anatol Șalaru, președintele executiv PUN.

„Judecătoria din Basarabia încă nu e pentru poporul basarabean. E mâna cuiva care face jocurile cuiva până când”.

De cealaltă parte, avocatul lui Igor Dodon susține că Băsescu nu avea dreptul să obțină cetățenia Republicii Moldova, deoarece figurează în câteva dosare penale în România. Avocatul lui Băsescu susține că despre dosarele lui Băsescu se știa, iar legislația moldovenească nu prevede astfel de interdicții.

„Considerăm că este una legală. Nu contează cine ești și cine ai fost, dacă este o interdicție legală de a primi cetățenia republicii Moldova, această interdicție nu poate fi neglijată de nici o autoritate”, a menționat Maxim Lebedinschi, avocatul lui Dodon.

„Nu au fost ascunse nici un fel de fapte. Acele pretinse cauze penale în care era vizat reclamantul erau notorii, erau cunoscute de toată presa”, a menționat Andrei Bivol, avocatul lui Băsescu.

Întrebat de ziariști dacă intenționează să se mute la Chișinău, Traian Băsescu a răspuns: „Mă mut în aceeași măsură în care cei 700 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au trebuit să se mute în România ca să obțină cetățenia. Și domnul avocat al domnului Dodon a obținut cetățenia română fără să trebuiască să stea trei ani în România.”

Decretul privind retragerea cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu este unul dintre primele semnate de Igor Dodon în calitate de șef de stat. Traian Băsescu şi soţia sa au devenit cetăţeni ai Republicii Moldova în mod oficial la 3 noiembrie 2016, după ce au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. Traian şi Maria Băsescu au primit cetăţenia moldovenească prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie 2016. Judecătoarea Angela Braga, care i-a dat astăzi câștig de cauză lui Igor Dodon, a fost promovată în funcție în 2013, de către ex-președintele Nicolae Timofti.

Băsescu „gustă” din justiția Republicii Moldova. Judecătoarea Angela Braga a fost anterior promovată de Timofti

Reporter: Beatrice Dornean
Imagini: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram