Judecătoria Chişinău respinge ca „nefondată” cererea lui Băsescu în privinţa cetăţeniei Republicii Moldova. „Este hotărârea instanţei şi trebuie respectată”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Judecătoria Chişinău, cu sediul în sectorul Botanica, a respins ca fiind nefondată cererea de chemare în judecată înaintată de Traian Băsescu în privinţa lipsirii de cetăţenia Republicii Moldova de către preşedintele Igor Dodon. Decizia poate fi contestată în termen de 30 de zile la Curtea de Apel Chişinău.

„N-am a comenta. E o decizie a unui judecător, s-a respins contestaţia noastră. Nu-mi este clar, dar este hotărârea instanţei şi trebuie respectată”, a spus Traian Băsescu imediat după pronunţarea deciziei.

Întrebat dacă va contesta hotărârea instanţei, acesta a spus că rămâne să se sfătuiască cu avocatul său după care va fi luată o decizie.

Avocatul fostului preşedinte român, Andrei Bivol, a menţionat însă că, în opinia lui, este „o decizie absolut ilegală”. „Noi am demonstrat în mod detaliat că preşedintele Igor Dodon a încălcat în mod flagrant procedura de retragere a cetăţeniei. Cetăţenia a fost retrasă în mod abuziv, în lipsa unei propuneri din partea Ministerului de Interne, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Ministerului de Externe sau altor organe abilitate. Constituţia, Legea cetăţeniei şi Regulamentul aprobat de guvern privind procedura de obţinere a cetăţeniei, interzice retragerea arbitrară a cetăţeniei. Aşteptăm hotărârea motivată să vedem în ce mod instanţa va putea combate aceste argumente”, a spus avocatul.

Acesta a mai menţionat că pretinsele argumente precum că Traian Băsescu a ascuns faptul că era cercetat penal în momentul în care a solicitat cetăţenia Republicii Moldova, erau de fapt cunoscute de toată lumea, iar preşedintele Nicolae Timofti nu a solicitat atunci informaţii suplimentare. „Pretinsele carenţe de procedură la acordarea cetăţeniei nu puteau fi reparate prin retragere. Acest decret al domnului Timofti urma a fi contestat în instanţa de judecată, fapt care a fost indicat expres de Curtea Constituţională. Preşedintele Dodon a decis să meargă pe calea uşoară şi calea ilegală, în acelaşi timp şi a emis decretul de retragere cu încălcarea legii”, a mai declarat Andrei Bivol, meţionând că va decide împreună cu clientul său dacă vot contesta această decizie.

De altă parte, consilierul pe probleme juridice al preşedintelui Igor Dodon, şi reprezentantul acestuia în cadrul dosarului, Maxim Lebedinschi, s-a arătat mulţumit de decizia luată. „Cum spuneau şi romanii: Aspră e legea, dar e lege! Şi nu contează cine eşti sau ai fost, dacă este o interdicţie legală de a primi cetăţenia Republicii Moldova, această interdicţie nu poate fi neglijată de nicio autoritate. Cei care vor încălca procedura vor fi penalizaţi aşa cum a fost şi în cazul actual”, a spus el.

Reprezentantul preşedintelui a menţionat că, potrivit legii, „se interzice acordarea cetăţeniei persoanelor care se află sub urmărire penală sau care au fost anterior judecaţi”. „La momentul în care domnul Băsescu a depus cererea şi, respectiv, se examinau materialele, dumnealui figura în calitate de suspect în mai multe cauze penale în România, ceea ce este o interdicţie de a primi cetăţenia. La fel, temei de retragere a cetăţeniei este ascunderea unor fapte pertinente la momentul primirii cetăţeniei. Domnul Băsescu nici până în ziua de astăzi nu a comentat în ce mod a comunicat autorităţilor Republicii Moldova faptul aflării sale sub urmărire penală”, a mai declarat Lebedinschi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...