(infografic) Mașini de serviciu de peste 100 de milioane de lei. Cât și cum ne-a costat poliția în anul 2017

politie_patrula_igp_gov_md

Sute milioane de lei au fost cheltuiți pe automobile de lux, computere, reparația birourilor sau mobilă nouă pentru guvernanții care au promis că tăierea din numărul de ministere va duce la mai puține cheltuieli. O analiză a contractelor de achiziții încheiate de ministere arată că sumele cheltuite în acest scop au fost cu mult mai mari după comasarea acestora, topul fiind condus de Ministerul de Interne care s-a ales cu autoturisme noi de zeci de milioane de lei.

O analiză a contractelor de achiziții din 2017 încheiate de către ministere arată faptul că, cele mai scumpe bunuri și servicii au fost procurate anume după ce deputații au aprobat pe 21 iulie reformarea Guvernului, reducând din numărul ministerelor. Potrivit sondajelor, moldovenii au apreciat această reformă cu speranța că mai mulți bani vor ajunge pentru bunăstarea lor. Totuși, buletinul de achiziții arată contrariul, menționează moldnova.eu.

Ceea ce atrage din start privirile sunt contractele de milioane încheiate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru autoturisme și tehnică de calcul, dar și anumite mofturi ce țin de imagine și nu au nimic comun cu atribuțiile acestei instituții. În luna octombrie a anului trecut, ministrul Alexandru Jizdan spunea că 2.000 de polițiști au primit automobile, echipament și tehnică de calcul, mai multe dintre cele 54 de autoturisme moderne fiind aduse în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău. Jizdan declara atunci că astfel Poliția va fi mai aproape de cetățeni, iar polițiștii „trebuie să fie dotați corespunzător pentru a putea oferi servicii de calitate înaltă societății și a putea face față oricăror provocări”.

Milioanele oferite de UE, cheltuite pentru autoturisme scumpe

Potrivit contractelor de achiziții, suma alocată de MAI în perioada august-octombrie 2017 pentru procurarea autoturismelor a fost de peste 89,4 milioane de lei. Adică, ar însemna că prețul unui automobil la volanul căruia va sta unul dintre polițiștii moldoveni ar fi de circa 1,65 milioane de lei. Totuși, sume exorbitante au fost plătite și în lunile următoare pentru a cumpăra autoturisme. Buletinul arată că doar pe 26 decembrie 2017 conducerea MAI a încheiat șase contracte prin care au fost procurate autoturisme cu mai mult de 7,5 milioane de lei după ce pe 4 decembrie a făcut o achiziție similară cu 2,63 milioane de lei, iar la sfârșitul lunii decembrie a majorat valoarea totală a două contracte de achiziționare cu circa 1,2 milioane de lei. Și tehnica de calcul oferită polițiștilor ajunge la o valoare de ordinul milioanelor de lei. Menționăm că autoturismele de milioane au fost cumpărate din banii UE care au oferit suport bugetar pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a poliției pentru anii 2016-2020.

Sute de mii de lei pentru reparații și iluminarea fațadei clădirii MAI

În afară de autoturisme, din fonduri europene MAI a alocat resurse financiare și pentru alte achiziții, cum ar fi iluminarea fațadei clădirii instituției (peste 300.000 de lei), procurarea aparatelor de aer condiționat (335.970 de lei), efectuarea lucrărilor de reparație (2,3 milioane de lei), precum și ale celor de reparație a holului din clădirea ministerului (119.918 de lei). În același timp, de exemplu, serviciile unui expert pentru elaborarea planului de acțiuni pentru „creșterea participării femeii în poliție” au costat 142.580 de lei, iar studiul privind atractivitatea profesiei de polițist cu concluzii și recomandări, inclusiv pe domeniile de promovare a personalului și politica de gen în cadrul Poliției a costat 524.600 lei.

Menționăm că Centrul Analitic „Expert-Grup” a lansat joi, 11 ianuarie, un studiu care arată că deși cheltuielile pentru Poliție au crescut de 10 ori în perioada 2000-2015, Republica Moldova rămâne codașă la capitolul securitate și ordine publică.

Expert-Grup
Expert-Grup

Rechizite de birou de peste jumătate de milion de lei

Urmează Ministerul Finanțelor. Instituția a reușit să cheltuie, în ultimele luni ale anului trecut, 3,87 milioane de lei pentru „tehnică de calcul, chioșc tactil de informații, sistem antiefracție, sistem de avertizare sonoră”, 198.800 de lei pentru bilete de avion, peste 552.000 de lei pentru rechizite de birou sau 353.191 de lei pentru mobilă. Lucrările de reparație în blocul administrativ au costat ministerul peste 2,406 milioane de lei.

În același timp, Ministerul Justiției a cumpărat doar un autoturism comparativ cu numărul celor care au ajuns la Poliție, prețul acesta nu s-a lăsat cu mult întrecut de cel oferit de MAI, fiind de 946.000 de lei. Alte aproape 1,4 milioane de lei au fost alocate pentru diferite sisteme informaționale automatizate, cum ar fi „Registrul garanțiilor”, „Registrul de stat al actelor juridice al Republicii Moldova”, „Registrul procedurilor de executare”, care ar fi în folosul celor de la minister.

Tehnică pentru conferințe video, reparații și mobilier pentru confort

Și Ministerul Apărării a cumpărat autoturisme în sumă totală de peste 3,93 milioane de lei. În același timp, în afară de servicii aeriene internaționale pentru pasageri de circa 2,9 milioane de lei, cei de la Apărare au decis să aloce aproape 217.000 de lei pentru proiectarea reparației capitale a sediului Orchestrei prezidențiale.

Celelalte ministere au cheltuit bani pentru bunuri sau servicii care nu ar fi prioritare. De exemplu, Ministerul Economiei și Infrastructurii a cumpărat mobilier de 161.778 de lei, precum și tehnică, echipament pentru conferințe video, precum și monitoare tv, cheltuind peste 220.200 de lei. De asemenea, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a plătit 823.350 de lei pentru reparația birourilor.

Între timp, autoritățile invocă de cele mai multe ori lipsa banilor când este vorba de reparația școlilor, grădinițelor, drumurilor sau de majorarea pensiilor sau a salariilor profesorilor și medicilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente