În gimnaziul din satul Cotul Morii sistemul de încălzire pe bază de biocombustibil produs local a fost implementat acum cinci ani. Cele două cazane asigură cu energie termică patru blocuri ale instituţiei: cantina, sala de sport, grădiniţa şi şcoala. Sistemul instalat aici funcţionează în regim automat. Pe acoperiş sunt plasate mai multe tuburi solare de la care se încălzeşte apa necesară pentru clădire. În cazul în care afară este posomorât, apa este încălzită de la o cazangerie care funcţionează pe bază de bricheţi.

Directoarea gimnaziului susţine că instituţia reuşeşte să economisească lunar aproximativ 10 mii de lei. Iar copiii sunt mulţumiţi că sălile de clasă sunt bine încălzite.

Reprezentatul PNUD în Moldova susţine că proiectul „Energie şi Biomasă” sporeşte independenţa ţării noastre din punct de vedere energetic.

Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko, a menţionat că astfel de proiecte vor continua în ţara noastră.

Proiectul „Energie şi Biomasă”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare este la a doua etapă şi are un buget total de 9,41 milioane de euro, bani oferiţi de către Uniunea Europeană. Doar în raionul Hânceşti au fost alocate peste 500 de mii euro, comunităţile contribuind, la rândul lor, cu peste 180 de mii de euro.