(foto) Cartea de Aur. Redenumim străzile din Chișinău – zece fizicieni cu origini basarabene care inspiră

Collage

Ce ar fi dacă am redenumi unele străzi din Chișinău? Ei bine, la propriu nu reușim să facem asta. Totuși, noi am hotărât să-ți aducem în fiecare săptămână zece nume din diverse domenii care ar putea fi purtate de străzile din Chișinău. Aici ne referim la personalități marcante, cu origini basarabene, care s-au remarcat la nivel internațional prin activitățile pe care le-au practic sau le practică. De data aceasta vă facem cunoștință cu zece personalități din domeniul științei, activitatea cărora inspiră cu adevărat.

#1. Petru Capița (1894-1984)

800px-Pyotr_L_Kapitsa_Russian_physicist_1964

Petru Capița a fost un fizician și inventator, domeniu în care s-a ales cu o multitudine de premii. Acesta a fost nominalizat cu Premiului Nobel pentru fizică în anul 1978 „pentru invențiile și descoperirile sale de bază în domeniul fizicii temperaturilor joase”. Părinții săi au fost din Basarabia. De asemenea, el vorbea fluent limba română.

Printre contribuțiile sale în domeniul fizicii se numără:

# privind fizica temperaturilor joase (inclusiv realizarea aparaturii corespunzătoare pentru aplicații industriale)

# comportarea materialelor în câmpuri magnetice intense

# plasmele fierbinți

# fulgerul globular

# a descoperit fenomenul de suprafluiditate a heliului.

#2. Nathaniel Kleitman (1895-1999)

factrange
factrange

Nathaniel Kleitman s-a născut la Chișinău și a fost un neurofiziolog și psiholog. El este considerat părintele somnologiei și oneirologiei (studiul somnului și al fiziologiei viselor).

În anul 1939 a publicat lucrarea sa deschizătoare de drum „Somnul și starea de veghe” în care a prezentat descoperirea sa cea mai remarcabilă – existența în cursul somnului a ciclului de bază repaus – activitate. Împreună cu elevul său, Eugene Aserinsky, în 1953 a descoperit somnul de tip REM (Rapid eye movement sleep) (stadiul somnului cu mișcări rapide ale ochilor sau somnul paradoxal) și a demonstrat că el este corelat cu visele și cu activitatea creierului.

#3. Alexandru Frumkin (1895-1976)

Energy Materials Laboratory - UEA
Energy Materials Laboratory – UEA

Alexandru Naum Frumkin s-a născut la Chișinău. A fost un fizician și chimist, unul dintre fondatorii electrochimiei teoretice, membru al Academiei de Științe din URSS, membru al Academiilor de Științe din Polonia, Bulgaria, Olanda, India, Leipzig (membru-corespondent), al Academiei Naționale de Științe a SUA (membru din străinătate), al Academiei Americane de Științe și Arte (membru din străinătate). În prezent, Institutul de Chimie, Fizică și Electrochimie al Academiei de Științe din Federața Rusă „Alexandru Frumkin” îi poartă numele.

#4. Nicolae Zubov (1885-1960)

Child friendly news
Child friendly news

Nicolae Zubov s-a născut la Lipcani, raionul Briceni. Acesta a fost oceanolog și inginer-contr-amiral.

Printre contribuțiile sale în domeniul științei se numără:

# Unul dintre primii care a prezentat și a dezvoltat problema previziunilor de gheață din mările arctice
# El a pus bazele doctrinei circulației verticale a apei și a originii stratului intermediar rece în mare
# Dezvoltarea unei metode de calculare a compactării apei atunci când se amestecă
# A formulat legea derivării gheții pe izobari

Institutul Oceanografic de Stat al Federației Ruse „Nicolae Zubov” îi poartă numele.

#5. Victor Toma (1922-2008)

Calculatorul CIFA-3 la Centrul de Calcul al Universității din București
Calculatorul CIFA-3 la Centrul de Calcul al Universității din București

Victor Toma s-a născut la Leova. A fost inginer, membru de onoare al Academiei Române. A realizat primul calculator din estul europei, CIFA (Modelul experimental CIFA-1, din generația I, a fost reprodus în regim de microproducție atât în varianta originală cu tuburi electronice, cât și în două variante tranzistorizate: CIFA-10X și CET 500).

#6. Alexandra Bujilova

Alexandra_Buzhilova

Alexandra Bujilova este arheolog și antropolog rus, director al Institutului de Cercetare și Muzeului de Antropologie, Universitatea de Stat din Moscova, MV Lomonosov, doctor în științe istorice, academiciană a Academiei de Științe din Rusia (2016). Este membră a consiliului editorial al revistei ASR „Arheologia Rusă”, membră a consiliului editorial al revistei europene „Human Evolution”, membră a Asociației Americane de Antropologii fizice, membră a Asociației Internaționale Paleontologice.

#7. Gheorghe Botezatu (1892-1940)

De_Bothezat_Quadrotor

Gheorghe Botezatu a fost un inginer și om de afaceri american, care a provenit dintr-o familie nobilă basarabeană, cunoscut ca inventator al unui model de elicopter. Este vorba despre elicopterul cu patru elice.

Este cunoscut și pentru contribuțiile sale de pionierat din domeniul elicopterelor. Gheorghe Botezatu a realizat în studiile pe care le-a făcut privind traseele Pământ – Lună – Pământ o mulțime de variante ale traiectoriilor posibile de urmat. Cu mult mai târziu, aceste calcule au fost luate în considerare cu ocazia Programului Apollo, de cercetare a spațiului cosmic.

#8. Gleb Dragan (1920-2014)

GlebDragan2

Gleb Dragan a fost creatorul Şcolii de Tehnica Tensiunilor Înalte din România, membru titular al Academiei Române.

Activitatea sa de cercetare s-a finalizat în contribuții notabile în domeniile electrostatică, descărcarea corona, trăsnet, supratensiuni atmosferice și de comutație. Toate sunt prezentate pe larg în paginile celor 12 cărți de specialitate și peste 230 de lucrări publicate, dintre care 80 în străinătate. A fost coautor la lucrarea „Tehnica tensiunilor înalte”, primul tratat de acest fel pe plan internațional.

Recunoscut pe plan mondial, Gleb Drăgan a fost membru al unor societăți științifice, al unor cunoscute reviste de specialitate și a fost invitat să susțină cursuri de specialitate la Universități de peste hotare.

#9. Grigore Benetato (1905-1972)

Grigore-Alexandru-Benetato

Grigore Alexandru Benetato s-a născut la Ialoveni. A fost un fiziolog, patofiziolog și medic român cu renume mondial, profesor la Catedra de fiziologie a Facultății de Medicină din Cluj, profesor și șef de catedră la I.M.F. București, director al Institutului de Fiziologie „D. Danielopolu” din București, membru al Societății de Chimie Biologică din Paris, al Societății Regale de Medicină din Londra, al Societății de Fiziologie din U.R.S.S., membru corespondent (1948) și membru titular (1955) al Academiei Române, membru al Academiei de Științe Medicale (1969).

A adus numeroase contribuții îndeosebi în domeniul fiziologiei glandelor endocrine, fiziologiei musculare, alimentației, conservării sângelui, fiziologiei sistemului nervos, imunologiei, medicinii sportive etc. A fost implicat și în politică în primii ani de după formarea Republicii Populare Române; a fost fondator al ARLUS (Asociația de Prietenie Româno-Sovietică).

#10. Eugen Feodorov (1910-1981)

satelit1

Eugen Feodorov s-a născut la Tighina, a fost un geofizician, șef al Serviciului Hidrometeorologic al URSS, academician al Academiei de Științe a URSS și general-locotenent. Pentru activitatea sa la prima stație de derivă „Polul Nord-1” (1937-1938), la 22 martie 1938, el a fost distins cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice. A fost director al Institutului de Cercetări Arctice, în 1938-1939. A contribuit la crearea de sateliți meteorologici. În 1979-1980, a ocupat funcția de președinte al Comitetului Sovietic pentru Pace. De asemenea, a fost șeful delegației URSS la prima Conferință Mondială a Climei.

Câteva insule din Marea Karsk îi poartă numele.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente