Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Expert, despre decizia Băncii Naționale…

Expert, despre decizia Băncii Naționale de a prelungi mandatele administratorilor temporari ai „Moldindconbank”

micb.md

Mandatele administratorilor temporari ai „Moldindconbank” vor fi prelungite pentru o perioadă de șase luni, începând cu data de 20 ianuarie. Anunțul a fost făcut astăzi, 19 ianuarie, de către Banca Națională a Moldovei (BNM). Expertul economic Dumitru Pîntea, consideră că decizia BNM este una echilibrată în condițiile în care, deocamdată, deficiențele ce țin de activitatea băncii nu au fost eliminate pe deplin.

„BC „Moldindconbank” S.A. activează în regim normal și prestează toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări”, informează BNM într-un comunicat de presă.

Dumitru Pîntea, economist „Expert-Grup”

„Faptul că BNM a prelungit mandatele administratorilor temporari confirmă ideea că nu au fost eliminate pe deplin toate deficiențele ce țin de activitatea băncii, în special în ceea ce privește înstrăinarea acțiunilor deținute cu nerespectarea cerințelor față de calitatea acționarilor.

Până în prezent, în spațiul public, nu am văzut careva informații cu privire la potențiali investitori care să fie interesați de acțiunile „Moldindconbank” sau cel puțin investitori care să fie compatibili cu cerințele actuale, în materie de transparență și capacitate financiară adecvată și care să poată susține o activitate bancară sănătoasă și cu riscuri minime”, susține Dumitru Pîntea, expert economic în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”.

 

În aceste condiții, expertul consideră că decizia BNM de a continua aplicarea regimului de intervenție timpurie pare a fi una justificată, fiind vorba de blocarea unui pachet majoritar de acțiuni, ceea ce presupune că procesul de guvernare corporativă nu poate fi independent și pe deplin asigurat.

„Totodată, în ceea ce privește activitatea financiară a băncii, conform regimului de intervenție timpurie, administratorii numiți iși coordonează acțiunile cu BNM, astfel încât riscurile asumate să fie minimizate, iar depunerile oamenilor securizate”, declară expertul.

În iunie 2015, BNM a instituit supraveghere specială în cadrul a trei bănci, care reprezintă fundamentul sistemului bancar din R. Moldova: Victoriabank, Moldindconbank și Moldova Agroindbank. Din acel moment, au urmat o serie de acțiuni întreprinse de instituție, cu privire la cele trei bănci.

Administratorii temporari își exercită mandatul în cadrul intervenției timpurii a BNM la „Moldindconbank”, care a fost instituită la 20 octombrie 2016, după ce BNM a constatat activitatea concertată a unui grup de persoane ce deținea o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89%, fără permisiunea Băncii Naționale.

Pe parcursul anului 2017, mandatele administratorilor temporari ai „Moldindconbank” au fost prelungite de patru ori.

Sancțiuni aplicate de către BNM băncii „Moldindconbank” în 2017

În aprilie 2017, BNM a decis aplicarea sancțiunii de amendă față de 11 foști administratori ai B.C. „Moldindconbank” S.A.
Suma totală a amenzilor a constituit 1 719 785 de lei.

„ Încălcările se referă, în principal, la nerespectarea de către bancă în activitatea de creditare a cerințelor de prudență privind concentrarea riscurilor, evaluarea și clasificarea activelor, acordarea creditelor grupurilor de persoane aflate în legătură”, scrie în comunicatul BNM din 28 aprilie 2017.

Întrebări și răspunsuri privind intervenția timpurie la BC „Moldindconbank” S.A.