Linkuri accesibilitate

Sondaj Gallup: imaginea liderilor americani în lume – la cel mai jos nivel din istorie


Potrivit unui sondaj internaţional Gallup, efectuat în 134 de țări, publicat la un an de când președintele american Donald Trump este în funcție, arată că imaginea liderilor americani este mai puțin bună decât era în perioada preşedinţiei Obama și Bush, atingând nivelul cel mai jos din istorie.

Astfel, pe continentul american, liderul lumii creditat cu cea mai mare încredere în acest moment este cancelara Germaniei, Angela Merkel, care se bucură de încrederea a 31% din cei intervievați, urmata de liderii Chinei comuniste, cu 28%, și apoi de liderii americani cu 24%, la egalitate cu liderii Rusiei.

Și în țările Asiei, cancelara Angela Merkel este politicianul ale cărei politici se bucură de cea mai mare aprobare.

În cele 134 de țări ale sondajului, credibilitatea liderilor americani a scăzut cu 10% - mai cu seama în țări care sunt aliați ai Statelor Unite. Cea mai dramatica scădere, de 40% sau chiar mai mult se constată în Portugalia, Belgia, Norvegia și Canada. În aceste țări, în 2016, majoritatea cetățenilor lor aprobau politicile americane, iar acum, majoritatea le dezaprobă.

Per total, 43% din cetățenii țărilor aflate în acest sondaj dezaproba politica americană, 36% - pe cea a liderilor Rusiei și 30% pe cea a Chinei comuniste.

În alte țări, tendința este contrară și aprobarea politicilor americane ale administrației Donald Trump a crescut cu 10% sau mai mult – în Liberia, (cu 10%) Macedonia (cu 15%) Israel (cu 14%) Belarus (11%), Croația (10%). Țările cele mai pro-americane, potrivit sondajului Gallup, sunt Kosovo, cu 75%, și Albania, cu 72%.

În România 41% dintre cei intervievați aprobă politicile actualei administrații americane, în timp ce în Bulgaria procentul este de 28%.

Țara din Balcani care exprimă cel mai scăzut grad de aprobare a politicii americane este Serbia, 16%.

XS
SM
MD
LG