(foto) Seară de iarnă „Wine Friendly” la Propaganda Café: Cinci asocieri reușite ale vinului cu mâncarea

win6

Cinci vinuri din soiuri autohtone de la vinăriile Rădăcini, Chateau Vartely, Cricova, Agrici și Bostovan au făcut „parteneriate” cu preparate din somon, carne de curcan, piept de pui și mușchi de porc. Asocierile oeno-gastronomice corecte au fost demonstrate și savurate la Propaganda Cafe din Chișinău, în cadrul campaniei „Wine Friendly – Armonia gusturilor”, organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului.

Sub îndrumarea somelierului Dumitru Coșleț, cele cinci vinuri degustate produse din soiuri autohtone, precum Feteasca albă, Feteasca neagră și Feteasca regală au potențat gustul mâncării gătite live de chef Alexei Șișchevici. 15 amici ai Vinului Moldovei se pot considera acum buni cunoscători ai asocierilor reușite ale mâncării cu vinul de calitate. Răsfățul gastronomic a constat din platouri cu brânzeturi, platouri cu specialități din carne și bruschette „Vitello Tonnato”, terină de curcan cu legume,  rulouri cu somon din foi filo, mușchi de porc umplut cu vinete, rulouri din piept de pui cu mazăre verde, iar la desert – profiterol și role „Catifea Roșie”.

 

win7

Nelipsite au fost concursurile cu premii. Trei câștigători au fost răsplătiți cu unul dintre cele cinci vinuri degustate:

Fiori din Feteasca Neagră & Syrah de la Rădăcini

fiori

Un vin cu arome de pomușoare negre, cireșe răscoapte, prune afumate, dar și note de condimente și fum. Are o textură catifelată, cu tanini bine prelucrați și se asociază cu cașcavaluri nobile sau bucate din carne roșie.

Feteasca Regală de la Chateau Vartely

chateau

Un vin proaspăt, de un galben-pai cristalin și limpede. Are un gust puțin mineral, vioi și de o aciditate plăcută, înnobilat cu arome fine de flori de câmp, îmbinate cu nuanțe de caise. Acest vin însoțește bucate din fructe de mare, pește sau brânzeturi.

Orașul subteran din Feteasca Neagră de la Cricova

cricova

Un vin uşor, cu tente rubinii. Are un gust de coacăză, sâmbure de caise, piper și un parfum de fructe de pădure şi mirodenii. Culinar se combină perfect cu bucatele gătite din carne ușoară (iepure sau curcan).

Feteasca Neagră de la Agrici

agrici

Un vin cu textura mătăsoasă, cu arome clare de prune uscate, mure de pădure, cu nuanțe picante echilibrate și face combinații gastronomice cu o gamă largă de produse culinare – de la vânat sau preparate exotice din carne roşie până la brânză maturată.

Dor din Feteasca Albă și Chardonnay de la Bostavan

dor

Un vin complex de culoarea galben-pai, cu arome de fructe tropicale și piersică. Gustul fin cu note de citrice și măr verde se împletește cu nuanțe de miere. Se potrivește cu fructe de mare, carne albă, brânzeturi, legume de primavară.

Despre campania „Wine Friendly”

win5

Campania „Wine Friendly” se desfășoară în perioada decembrie 2017 – februarie 2018 și are loc într-un nou format, care, pe lângă degustările ghidate de profesioniști, conține și componenta de cooking. Urmărește pagina de Facebook Wine of Moldova”, pentru a participa la următorul eveniment în localurile „Wine Friendly”, unde bucătari-șefi recunoscuți alături de somelieri vor prezenta regulile pentru combinarea corectă a vinurilor cu bucatele. Degustările „Wine Friendly” sunt parte componentă a campaniei de iarnă  „Vinul Moldovei – Arta Asamblajului”, care abordează o tematică comună – asamblaje cu soiuri indigene.

Campania „Wine Friendly” este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului și are ca scop principal dezvoltarea culturii privind consumul conștient al vinului de calitate.

win4

win3

win2

win1

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente