Principală  —  IMPORTANTE   —   Anticorupție.md: Judecătorul căruia i-a fost…

Anticorupție.md: Judecătorul căruia i-a fost repartizat dosarul lui Ilan Șor în apel și-a luat abținere de la examinarea cauzei

Xenofon Ulianovschi, judecătorul-raportor de la Curtea de Apel Chişinău căruia la începutul săptămânii i-a fost distribuit dosarul lui Ilan Șor, și-a luat abținere de la examinarea cauzei. Deocamdată, magistratul nu a făcut public motivul din cauza căruia vrea să refuze judecarea omului de afaceri, informează Centrul de Investigații Jurnalistice.

„Urmează ca cererea de abținere a domnului Ulianovschi să fie înrgistrată și repartizată pentru examinare. Ea se examinează într-un complet de judecată care poate să o accepte sau să o refuze, în dependență de cele indicate. Decizia ar putea fi luată în următoarele zile. Deocamdată, dumnealui nu a oficializat motivul abținerii”, a declarat pentru Anticorupție.md, Octeabrina Popa, purtătoarea de cuvânt a Curții de Apel Chișinău.

Potrivit ei, ceilalți doi judecători din complet cărora le-a fost distribuit dosarul lui Ilan Șor sunt Stelian Teleucă și Silvia Vrabii. Ultima a decis la fel să se abțină de la examinarea cauzei din motiv că, anterior, a participat la examinarea solicitărilor de arest preventiv ale învinuitului. Și în acest caz, cererea magistratei urmează să fie examinată.

Dosarul lui Ilan Șor a ajuns pe masa instanței de apel Chișinău după șase luni de blocaj în Judecătoria Chișinău. Purtătoarea de cuvânt a Curții de Apel Chișinău, Octeabrina Popa, a declarat pentru ZdG că dosarul a fost transmis la 15 ianuarie, iar o zi mai târziu acesta a fost repartizat judecătorului-raportor Xenofon Ulianovschi, prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor.

Xenofon Ulianovschi este tatăl proaspătului ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

Xenofon Ulianovschi a deținut între 2008-2016 funcția de vicepreședinte al Curții de Apel (CA) Chișinău. În 2008, Xenofon Ulianovschi, fiind judecător, i-a donat fiului său, actualul ministru MAEIE, aflat atunci la început de carieră, un apartament de 70 m.p. în sectorul Botanica din Chișinău, iar judecătorul și soția au trecut cu traiul într-o locuință de 140 m.p. din sectorul Buiucani.