Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Un preot, despre miturile legate…

Un preot, despre miturile legate de aghiasmă, scăldatul în râuri și businessul cu lucruri sfinte

Preotul Maxim Melinte, parohul bisericii din comuna Ghidighici, mun. Chișinău, vine cu o serie de precizări legate de aghiasmă, scăldatul în râuri și afacerile cu lucruri sfinte. Acesta demontează o serie de mituri care circulă în societate legate de aceste ritualuri. Vedeți mai jos recomandările preotului. 

1. Apa sfințită sau aghiasma din ajunul sărbătorii (18 ianuarie) și din propria zi de sărbătoare (19 ianuarie) este identică: nu există „aghiasma mai puternică” din ajun – este o invenție populară!
2. La sfințirea apei nu are loc niciun fel de reacție chimică: contact între crucea argintată și apă, cum zic unii sceptici! Apa se sfințește prin lucrarea Duhului Sfânt. Pentru ca să nu mai apară dubii, recomand preoților să folosească la slujba sfințirii cruci de lemn.
3. Calitatea sfințitoarea a apei nu se schimbă, chiar dacă culoarea aghesmei se schimbă. Rugăciunea este identică, puterea Duhului Sfânt este neschimbată.
4. Scăldatul la râuri, iazuri, piscine și alte rezervoare de apă de Botează nu are nimic comun cu sărbătoarea și nu se regăsește în Evanghelia sau Sfânta Tradiție. Să nu încurcați scufundatul cu Sfântul Botez, care este nerepetabil („Mărturisesc un botez spre iertarea păcatelor”). De aceea scufundatul respectiv nu poate fi asociat nici vizual, nici spiritual cu Taina Botezului. Scăldatul nu poate ierta păcatele, nici altă formă de curățire a sufletului.
Ar fi mult mai util ca creștinilor să le fie recomandată împărtășirea cu Sfintele Taine. Iar dacă s-au împărtășit, nu mai au nevoie de alte gesturi, căci deja îl poartă pe Hristos viu în sufletele lor. Euharistia sau Împărtășania a fost oferită lor „spre trezirea sufletului, spre iertarea păcatelor, spre împărtăşirea cu Sfântul Tău Duh”.  Recomandăm și părinților să nu pună în pericol viața copiilor, nu faceți experimente, nici nu încercați pe Dumnezeu! Totodată se observă, scăldatul, pe-alocuri, imediat după ieșirea din apă rece, este însoțit de consumul de alcool, lucru dăunător cum pentru suflet, atât și pentru trup.
5. Creștinii trebuie să se comporte decent la primirea aghesmei, fără îmbulzeală și sfadă! Să dăm dovadă de cultură, răbdare și dragoste față de aproapele!
6. Nu e nevoie de cărat căldări cu aghiasmă, pentru că regula bisericească este consumul aghesmei mari în primele 8 zile (până la odovania sărbătorii), iar în restul anului se consumă aghiasma mică (obișnuită)!
7. Preoții nu trebuie să facă afacere cu acest prilej, să vândă în curtea bisericii aghiasmă, busuioc. Să nu uităm, că „în dar ați luat și în dar să dați”.

Astăzi, vineri, 19 ianuarie 2018, creștinii ortodoxi sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza, eveniment care proslăvește momentul în care Mântuitorul a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vârsta de 30 de ani. Cu Boboteaza, urmată de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, se încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.