Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.01.2018

În 2017, deputații au înaintat 170 de inițiative legislative

În 2017, deputații au înaintat 170 de inițiative legislative

Fracțiunile parlamentare au înaintat 170 de inițiative legislative, pe parcursul anului 2017, conform bilanțului statistic.  Fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat din Moldova este autorul celor mai multe inițiative legislative – 79 la număr. Aceasta este urmată de fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova care a înaintat 44 de proiecte. Câte 11 inițiative au înregistrat deputații neafiliați și cei din fracțiunea Partidului Liberal – Democrat din Moldova, 10 – fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, 9 – fracțiunea Partidului Liberal și 6 inițiative aparțin Grupului parlamentar Popular European.
 
Alți subiecți cu drept de inițiativă legislativă au înaintat alte încă 235 de proiecte.  În total, pe parcursul anului trecut, au fost înregistrate 405 inițiative legislative. Dintre acestea, doar o inițiativă nu a intrat în procedură legislativă de examinare. 87 dintre inițiativele deputaților au fost înaintate individual, restul – în grup de parlamentari.
 
Cele mai multe proiecte a prezentat deputata democrată Raisa Apolschii – 31 la număr. 7 inițiative a avut deputata comunistă Oxana Domenti, care și-a depus mandatul de deputat în decembrie anul trecut, iar 6 proiecte au fost înregistrate de deputatul socialist Adrian Lebedinschi.
 
Deputații au avut 147 luări de cuvânt, în plenul Parlamentului,  pe marginea proiectelor de acte legislative. 33 dintre acestea au fost rostite de deputatul liberal-democrat Iurie Țap, 9 – de deputatul communist Oleg Reidman, iar câte 6  au avut deputata democrată Valentina Stratan și vicepreședintele Legislativului, Valeriu Ghilețchi.
 
În temeiul art.73 din Constituţie, dreptul de iniţiativă legislativă aparţine deputaţilor, Preşedintelui Republicii Moldova, Guvernului şi Adunării Populare a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia, care sunt consideraţi autori ai proiectelor de acte legislative sau ai propunerilor legislative, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus