Zboruri de milioane și alte daruri primite de Filat de la Ilan Șor

În schimbul promisiunii de a nu crea probleme în afaceri, liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova, care au controlat majoritatea ministerelor și agențiilor de aplicare a legii, au primit servicii și bunuri materiale plătite de omul de afaceri Ilan ȘOR.

Potrivit materialului publicat de Ziarul de Gardă, pe baza unui verdict judiciar motivat, Vlad Filat, liderul liberal-democraților, precum și membrii echipei și tovarășii de partid, au folosit frecvent serviciile companiei aeriene private care îi aparține lui ȘOR pentru zboruri charter la Geneva, Paris, Manchester , Kiev și București. În același timp, costul acestor zboruri au fost acoperite de omul de afaceri.

Astfel, în data de 29 septembrie 2013, delegația PLDM, printre care Vlad Filat, Liliana Palihovici, Vadim Pistrinciuc și Sergiu Burcă au efectuat un zbor Chișinău-Manchester-Chișinău cu un avion de lux al companiei aeriene “Nobil-Air” deținută de Ilan ȘOR. Această promenadă de partid l-a costat pe ȘOR aproape 200 de mii de lei.

La data de 16-17 noiembrie al aceluiași an, Vlad Filat, însoțit de Olesea Iovu și garda de corp, a zburat la Geneva. Această deplasare l-a costat pe ȘOR aproape 140 de mii de lei.

Zborurile private ale liderilor și membrilor PLDM, sunt doar o parte din “darurile” primite de fostul prim-ministru Filat de la omul de afaceri Ilan ȘOR ca urmare a extorcării. În schimb, Filat și-a folosit influența politică în guvern, Cancelaria de Stat, Serviciul Fiscal și Ministerul Afacerilor Interne pentru extinderea intereselor de afaceri a antreprenorului.

Toate aceste fapte au fost confirmate în timpul anchetei și au stat la baza condamnării fostului prim-ministru la închisoare.

Este demn de remarcat că, în același timp, după expunerea abuzurilor și arestului lui Filat, reprezentanții PLDM, în primul rând deputații, au lansat o campanie de presă sonoră, pentru tensionarea și discreditarea omului de afaceri. În special, atât în Parlament, cât și în mass-media, prin influența lor au început să apară cererile de arestare a lui ȘOR, de anulare a concesiunii Aeroportului de la Chișinău și de demitere a acestuia de la conducerea orașului Orhei, etc.

Cea mai activă inițiativă în această direcție este prezentată de Maia Sandu, fost asociat apropiat al lui Filat, care la fel a făcut parte din partidul acestuia și din gurvernul controlat de către liberal-democrați.  Sub forma unor obiective politice, Sandu face o campanie de presiune asupra sistemului judiciar pentru a examina cazul furtului bancar.

La rândul lor, reprezentanții lui Ilan ȘOR și el însuși au declarat în repetate rânduri că persecuția activă și campania de ponegrire din partea foștilor asociați ai lui Filat sunt o încercare de a se răzbuna și, de asemenea, să-și ascundă propria participare într-un caz binecunoscut. Primarul de Orhei a numit în repetate rânduri acest comportament al foștilor și actualilor liberali democrați – cinic, considerând că mulți dintre aceștia, într-o perioadă de timp, s-au folosit cu bunăvoință de serviciile și darurile acestuia.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare