Directorul unui gimnaziu-internat și un om de afaceri, trimiși în judecată pentru trafic de copii

Directorul unui gimnaziu-internat din Chişinău şi complicele acestuia, un om de afaceri din capitală, au fost trimiși în judecată pentru trafic de copii.

Procurorii, de comun cu colaboratorii CCTP, au stabilit că directorul gimnaziului a transmis omului de afaceri, copilul plasat în instituţia de învăţământ, pentru exploatare sexuală necomercială.

Ca urmare, cu acordul directorului, copilul, care provine dintr-o familie social-vulnerabilă, în perioada lunilor mai-septembrie ale anului 2017, a locuit într-un apartament din mun. Chişinău închiriat de către sponsorul, unde a fost exploatat sexual de către acesta.

În luna septembrie 2017, în urma intervenţiei procurorilor şi ofiţerilor, copilul a fost salvat şi plasat în custodia organelor publice abilitate, acestuia fiind acordată asistenţa socială şi psihologică necesară.

În prezent inculpaţii se află în stare de arest.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi ei riscă pedeapsa de la 15 până la 20 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani, ori detenţie pe viață.

La moment, în baza mai multor plângeri, sunt în desfăşurare investigaţii privind pretinsele acţiuni de  tortură, tratamente inumane şi degradante, comise în privinţa elevilor din cadrul aceluiaşi Gimnaziul-Internat din mun. Chişinău.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.