Igor Dodon se declară susţinător al tuturor referendumurilor. Nu şi a celui „anti-mixt” şi celui de la Bălţi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Igor Dodon susţine că este adeptul oricărui referendum şi pe orice temă, nu însă şi în cazul privind renunţarea la sistemul electoral mixt, dar şi cel privind încrederea oferită primarului de Bălţi, Renato Usatîi. Asta deoarece, spune el, în cazul organizării unui referendum „nu-mixt” alegerile parlamentare ar trebui transferate pentru anul 2019, iar la Bălţi are loc „un show politic” şi „o reglare de conturi”.

„Eu sunt susţinător total al referendumurilor, pe orice subiect, pentru că aceasta este cea mai bună formă de expunere a populaţiei. Este democraţie directă. În Elveţia, anual al loc zeci sau sute de referendumuri, unde cetăţenii hotărăsc chiar asupra unor proiecte de legi. De aceea, şi în acest caz, când este vorba de consultarea opiniei cetăţenilor referitor la un sistem sau altul, eu sunt de acord. Şi dacă ar fi avut loc acest referendum, eu mergeam la referendum şi îmi dădeam votul pentru un sistem sau altul”, a spus şeful statului în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC21.

Cât ţine de cazul grupului de iniţiativă pe care Comisia Electorală Centrală a refuzat să îl înregistreze, Igor Dodon vede o problemă. „Problema este că dacă acest referendum ar avea loc în acest an, atunci alegerile parlamentare trebuie să fie transferate pentru anul 2019. Eu consider că acest lucru nu este corect. Eu din 2014 pledez pentru alegeri parlamentare anticipate. Şi acum ce să facem, să transferăm până în 2019? Să dăm motiv legal Partidului Democrat să mai stea încă un an la guvernare?!”, a răspuns acesta printr-o altă întrebare.

În cazul intenţiei de a organiza un referendum local la Bălţi, privind încrederea locuitorilor în primarul Renato Usatîi, Igor Dodon a spus că în cadrul alegerilor locale din 2015, formaţiunea sa şi-a îndemnat susţinătorii să voteze pentru Renato Usatîi. „S-au schimbat lucrurile sau nu în Bălţi?! O să ne consultăm cu colegii noştri. Dar eu consider că e mai mult un show politic între două părţi. Nu cred că se doreşte obţinerea unui rezultat concret – demitere sau nu. Cineva vrea să-şi majoreze ratingurile, cineva vrea să-l pedepsească pe celălalt. Are sens oare să ne băgăm noi în acest show politic care nu are nimic cu interesele cetăţenilor simpli şi locuitorilor din municipiul Bălţi?!”, s-a mai întrebat preşedintele ţării.

Totuşi, acesta a ţinut să afirme că condamnă situaţia la care s-a ajuns în capitala de nord a ţării, pentru că „lupte politice sunt diferite, dar lupte politice care duc la asemenea situaţii, când se declară greva foamei, când se trec anumite limite, eu tot timpul am fost categoric împotrivă”. „Eu consider că acest lucru nu este normal. Eu cred că trebuie să fie găsită o soluţie pentru ambele părţi cât se poate de rapid. Este important ca locuitorii municipiului Bălţi să nu sufere. (…) Conducerea unei instituţii de stat, mai ales a unui oraş mare, trebuie efectuată eficient aflându-te la locul de muncă. Evident că gestionarea eficientă atunci când nu este pe loc persoana responsabilă este mai dificilă, dar probabil este vorba şi de reglări de conturi, reglări politice, în mare măsură”, a mai afirmat Igor Dodon.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...