/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Pensionarii moldoveni trăiesc pe datorie. Ce își pot cumpăra cu 132 de lei adăugați la pensie de Guvern?

17 ianuarie 2018, ora 19:08

Premierul Pavel Filip susține, pe o rețea de socializare, că mii de cetățeni au beneficiat de majorări la pensii. Din 1 aprilie 2017, pensia este recalculată după o nouă formulă. Peste 700.000 mii de pensionari, primesc pensii indexate cu 6,8%.

Avem în mână exact 132 de lei. Vom încerca să vedem de ce are nevoie și ce poate cumpăra cu acești bani o bătrânică care va merge la magazin”.

Mătușa Ioana a luat banii și a pornit la cumpărături. În magazin, ochii îi fugeau la bunurile de pe rafturi. Vroia de toate, căută prețurile cele mai ieftine, dar dacă e scump – e scump, spune femeia. Cu banii pe care i i-am dat a putut cumpăra doar trei produse.

Costă peștele acesta 50 de lei? Și asta doar pentru două persoane. Și dacă mai ai și copii? Două plăcinte de 21 de lei. Și carne de 60 de lei. Mie îmi ajunge pentru o săptămână și jumătate.

Și Aurica Cibotărescu primește o pensie mică. Mai exact – 1420 de lei. Nu-i ajung nici pentru strictul necesar, spune femeia. „Nu-mi ajunge pentru trai. Am noroc de cei doi frați și o soră. Rămân datoare pe toată vara. Pe datorie trăim”, Aurica Cibotărescu, pensionară.

A lucrat aproape 50 de ani în calitate de profesoară. A rămas singură și nu are cine să o ajute. „Mi-aș cumpăra de mâncare în primul rând, că de îmbrăcat ne mai pospăim”, a adăugat pensionara.

În aceiași situație sunt mii de oameni care trăiesc din mila Domnului. „Am pensia de 1600 de lei. Vă ajunge, cum vă descurcați? Facem economie la stomac. Nu mănânci una, nu mănânci alta. Iaca m-am dus și mi-am luat făină mai ieftină.”

Unii spun că au noroc de compensațiile la căldură. Altfel ar muri de frig. Unii nu și-au mai cumpărat haine noi de 20 de ani. „Ați ieșit în 95 la pensie, duceți-vă la Snegur să vă ridice. Nu cumpărăm haine, ce avem aceea purtăm.”

„Ce aceștia sunt bani? Sigur că nu-s bani.”

„Am lucrat 57 de ani la același serviciu. Unde se produce energia termică și electrică. Am 2.600 de două ori suma este mai mică decât cea pe care o primesc colegii mei.”

Experții susțin că majorările operate de Guvern sunt nesemnificative în raport cu scumpirile și necesitățile oamenilor.

„Această majorare nu face față cerințelor actuale care sunt în rândul consumatorilor. Cheltuielile în energetică cum ar fi gazul, curentul adică serviciile comunale practic sunt duble față de pensia pe care o primește individul. Nu atât de rapid crește pensia și chiar salariile cum cresc prețurile. Chiar dacă această majorare are loc, ea nicidecum nu încălzește sufletul celui sărac”, ne-a declarat Viorica Antonov, expert în politici sociale.

„Această problemă este permanent în examinare și în control. De fiecare dată vom veni cu reexaminări de câte ori va fi necesar în beneficiul pensionarilor. Vă mulțumesc.
– Ce pot face pensionarii cu 130 de lei? …

Persoanele care s-au pensionat în perioada 2001-2008 beneficiază, din aprilie 2017, de o majorare a pensiei cu 132 de lei, iar cei care au ieșit la pensie în perioada 2009-2011 beneficiază de o majorare a pensiei cu 245 de lei.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram