Anatolie Golea: Societatea trebuie să ştie cu ce s-au soldat consultările după chemarea lui Neguţă, dar şi când vor fi numiţi ambasadori noi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Societatea are dreptul să cunoască cu ce s-au soldat consultările după chemarea ambasadorului Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţă, ce a spus acesta și care este decizia de mai departe. De această părere este jurnalistul Anatolie Golea la o lună după ce Ministerul de Externe a luat decizia de a chema pentru consultări ambasadorul moldovean la Moscova „în legătură cu cazurile de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din Republica Moldova, intensificarea acestora în ultima perioadă şi lipsa unor reacţii oficiale la demersurile repetate ale autorităţilor moldovene pe marginea acestor cazuri”.

Totodată, jurnalistul atrage atenţia că ţara noastră nu are ambasadori într-un şir de alte ţări, inclusiv unele „puteri importante”, fapt ce, pe de o parte, periclitează relaţiile diplomatice bilaterale cu acestea, iar de alta – „aceste state își fac concluziile de rigoare – că Republica Moldova nu are o politică internă decentă, dar nici una externă”, susţine Anatolie Golea.

„Republica Moldova în prezent nu are ambasadori la Washington, în China, în Marea Britanie, în Kazahstan este ambasadorul de la Moscova, care este rechemat. Or, aceste țări, inclusiv Kazahstanul, în prezent prin rotație, sunt membre ale Consiliului de Securitate al ONU. Deci, țara nu are ambasadori în cele mai importante țări membre ale Consiliului de Securitate al ONU. Noi despre ce vorbim, despre care succes în promovarea politicii externe?”, s-a întrebat jurnalistul în cadrul unui intreviu oferit pentru Radio „Europa Liberă”.

„… Şi în cazul Federației Ruse, dar și, mai ales, în cazul celorlalte țări sunt niște puteri importante și am zis că mi se pare bizar să nu ai ambasadori timp de câțiva ani la Washington, după care să numești ambasadorul, să-l rechemi peste două-trei luni, să ceri agremeent – sunt niște reguli, este o etichetă diplomatică, care nu permite unei țări mici cum e Republica Moldova să ceară de la Statele Unite agremeent pentru alt ambasador la fiecare jumătate de an și nu-ți poți permite să nu ai ambasador”, a mai completat acesta.

Referindu-se la decizia Guvernului din 1 noiembrie 2017, de a rechema câțiva ambasadori, Anatolie Golea a atras atenţia că deşi au trecut două luni şi jumătate, „nu s-a făcut nicio mișcare în acest sens”. „Există hotărârile Guvernului, dar nu există decretul președintelui. Cu atât mai mult, după rechemare, semnarea decretului președintelui, care cred că ar accepta să semneze, trebuie să urmeze următorul pas, și nu poate fi făcută o pauză prea lungă – numirea altor ambasadori”, a spus acesta.

Astfel, jurnalistul este de părerea că semnarea decretelor de către preşedinte şi numirea unor ambasadori noi este „punctul de târg, târg politic”. „Vă amintiți cum în primăvară au fost numiți cei vreo zece ambasadori prin acest târg dintre președinte și guvernare? Președintele a obținut atunci minimumul necesar, foarte important pentru el – posturile de ambasador la Moscova și la Minsk. Eu nu exclud că ambasadorul Andrei Neguță, rechemat pentru consultări de la Moscova, va reveni în funcție doar atunci când se va încheia această rundă de negocieri între președinte și guvernare, Guvernul spunându-i: „Dle președinte, dacă vreți ca ambasadorul Dvs. Neguță să revină la Moscova, trebuie să semnați niște decrete vizavi de alți ambasadori și vă mai dăm și Dvs. un post-două pe undeva”, nu știu în China sau în altă parte. Dacă nu, atunci nu aș exclude – de ce nu? – să se rezolve schimbarea ambasadorilor prin deciziile Curții Constituționale și suspendarea provizorie a președintelui. Dacă se numesc miniștri și se promulgă legile astfel, de ce nu s-ar numi și ambasadori?”, a constatat Anatolie Golea.

Concluzia pe care o face jurnalistul vine de la sine: „Sigur, este aberant, este absurd, dar asta este situația la momentul de față”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...