Fostul strateg al preşedintelui Trump, audiat timp de zece ore de Comisia pentru serviciile secrete din Camera Reprezentanţilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul consilier în probleme de strategie al preşedintelui american Donald Trump, Steve Bannon, a fost audiat marţi, timp de 10 ore, de Comisia pentru serviciile secrete din Camera Reprezentanţilor. Potrivit surselor apropiate audierii, Bannon a refuzat să răspundă la majoritatea întrebărilor, invocând clauza de confidenţialitate, impusă de Casa Albă. Aceasta clauză nu poate fi însă invocată în faţa procurorului special.

Patru persoane au fost deja puse sub acuzaţie de procurorul special, între care fostul director al campaniei electorale a lui Trump şi fostul consilier pe probleme de securitate naţională Michael Flynn. Aceste anchete parlamentare sunt distincte de cea condusă de procurorul special Robert Mueller, care l-a citat pe Bannon să compară în investigaţiile cu privire la o posibilă complicitate între echipa de campanie a lui Donald Trump în 2016 şi Rusia lui Vladimir Putin, potrivit New York Times.

Echipa procurorului special a făcut deja mai multe inculpări, între care cea a fostului director de campanie al Donald Trump, Paul Manafort. Mărturia lui Bannon are un potenţial exploziv pentru că relaţiile sale cu preşedintele american nu au fost niciodată atât de reci, dar şi pentru că fostul strateg cunoştea cel mai bine ascensiunea miliardarului din New York, având în vedere că a condus campania acestuia în ultima perioadă, iar apoi a fost consilierul din umbră în primele şapte luni ale preşedinţiei sale.

Într-o carte recent apărută şi care a provocat o furtună politică la Casa Albă, Steve Bannon afirmă că Donald Trump Jr. a comis o „trădare” întâlnindu-se cu o avocată rusă care afirma că deţine informaţii compromiţătoare despre Hillary Clinton. Naţionalist apropiat de extrema dreaptă americană, Steve Bannon a fost concediat în august anul trecut de către Donald Trump, care a spus ulterior despre că el că „şi-a pierdut minţile”.

Steve Bannon, fost consilier pentru Strategii Politice al preşedintelui SUA Donald Trump, a primit citaţie din partea procurorului special Robert Mueller pentru a depune mărturie în faţa juraţilor unei instanţe federale despre posibile contacte cu Rusia, afirmă surse citate de New York Times.

Este prima dată când Robert Mueller recurge la convocarea unui suspect într-o instanţă federală pentru a cere informaţii despre activităţile echipei preşedintelui Donald Trump.

Citarea la o instanţă federală ar putea fi o tactică de negociere, explică surse judiciare. Robert Mueller îi va permite lui Steve Bannon să evite situaţia dacă acesta le va furniza anchetatorilor informaţii detaliate despre contactele apropiaţilor lui Donald Trump cu Moscova.

Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump – Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous – sunt inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...