Curtea Constituţională din Germania respinge cererea de graţiere a „contabilului din Auschwitz”, acum în vârstă de 96 de ani: „Este apt să execute pedeapsa cu închisoarea”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Constituţională Federală din Germania a respins cererea de graţiere depusă de Oskar Groening, fost membru al SS, cunoscut drept „contabilul de la Auschwitz”, acum în vârstă de 96 de ani, condamnat în 2015 la patru ani de închisoare pentru „complicitate” la omorârea a 300.000 de evrei, a anunţat miercuri Parchetul din Lueneberg, unde a avut loc procesul în primă instanţă, transmit dpa şi Reuters, preluate de Agerpres.

Oskar Groening ceruse să fie graţiat din motive de sănătate.

Curtea Constituţională din Karlsruhe, cea mai înaltă instanţă germană, decisese deja la sfârşitul anului trecut că Oskar Groening este apt fizic să execute pedeapsa cu închisoarea.

Biroul procuraturii din Hanovra (landul Saxonia Inferioară) a transmis că va fi emis imediat un mandat pentru încarcerarea lui Groening.

Groening a fost condamnat în 2015 la patru ani de închisoare pentru „complicitate” la omorârea a 300.000 de evrei în lagărul de la Auschwitz.

În timpul procesului, el a prezentat scuze şi s-a recunoscut „vinovat din punct de vedere moral”. La Auschwitz, el se ocupa de trimiterea către birourile SS de la Berlin a bancnotelor găsite în bagajele deţinuţilor evrei, bani care au ajutat la finanţarea efortului de război nazist.

În jur de 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei, au murit în lagărul de la Auschwitz-Birkenau între 1940 şi 1945.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...