03:14:36 20.04.2024
Stiri

Soros: Atacurile împotriva mea vin din Rusia. Putin are o neplăcere personală față de mine

Știri 17.01.2018 14:00 Vizualizări1617 Autor: Ziarul National


Soros: Atacurile împotriva mea vin din Rusia. Putin are o neplăcere personală față de mine The Stream

Atacurile asupra finanțatorului și miliardarului George Soros reprezintă cea mai izbitoare manifestare a schimbării realităților politice, în special în Europa Centrală și de Est, scrie Financial Times.

După căderea Zidului Berlinului, fundațiile Soros au reprezentat optimismul cu privire la răspândirea democrației în stil occidental în țările fostului bloc sovietic. Acum, însă, aceste ONG-uri au devenit un fel de „paratrăsnet” pentru naționalisti și regimurile autoritare, care pe fundalul „atractivității ofilite a liberalismului“, au început să exercite o influență mult mai mare în regiune.

„Acesta este un alt deja vu cu o mare diferență – naționalismul este acum ideologia dominantă în lume”, a declarat Soros pentru Financial Times. – UE este o structură care se află acum pe punctul de a colapsa. Iar Rusia – o putere reînnoită bazată pe naționalism”.

Istoricul Ann Appelbaum explică de ce miliardarul cu rădăcini evreiești a devenit un inamic convenabil pentru unii lideri europeni, precum premierul ungar Victor Orban.

„Ei nu doresc să se opună în mod deschis Americii sau UE, de aceea îl poziționează pe Soros ca pe o amenințare, personificând astfel acele elemente ale Occidentului pe care le urăsc”, a spus ea. „Aceasta este o tactică excelenta daca vrei sa eviti criticile UE și SUA”, crede Ann Appelbaum.

La Institutul „Open Society“ (Fundația Soros) există acum o dispută aprigă asupra faptului dacă nu cumva campania de răspuns față de cea realizata acum împotriva miliardarului va declanșa eforturi și mai mari de „demonizare“ a lui Soros.

Dar însăși finanțatorul subliniază că nu intenționează să se ferească de atacurile îndreptate împotriva lui. Inițial, el planifica închiderea fondului până la moartea sa. În schimb, acum își intensifică eforturile în cadrul proiectului său menit să promoveze o creștere a numărului de țări democratice în care guvernele promovează pluralismul și transparența.

În noiembrie anul trecut ,el a confirmat că a transferat fondului său alte 18 miliarde de dolari, adică cea mai mare parte din averea sa personală. În general, pentru întreaga perioadă a existenței „Societății Deschise”, Soros a transferat 32 de miliarde de dolari acestei organizații.

„Cred că pot spune că sunt norocos cu dușmanii mei”, a comentat Soros atacurile asupra sa. „Din acest motiv, mă simt mai mult decât pregătit să lupt pentru o cauză justă”.

Finanțatorul este convins că majoritatea atacurilor asupra lui sunt organizate de Rusia. „Putin are o neplăcere personală față de mine”, spune el.

Soros a explicat că această ură a lui Putin a apărut din cauza faptului că el l-a criticat pe președintele rus, și l-a sprijinit pe fostul lider georgian Mihail Saakașvili, care a venit la putere în țara sa în 2003, după „Revoluția trandafirilor“.

Citiți întregul articol AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md