/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Firma de pază afiliată lui Plahotniuc a păzit Târgul de Crăciun contra sumei de jumătate de milion de lei

missing
17 ianuarie 2018, ora 18:10

Potrivit autorităților, compania respectivă a oferit cele mai mici prețuri pentru serviciile de pază, de asta a și fost selectată. Pe de altă parte, la asigurarea ordinii publice la acest eveniment au fost implicați și polițiști, și doar câțiva dintre ei s-au ales cu câte o diplomă de mulțumire din partea premierului.

Potrivit sursei citate, firma de pază „Argus-S”, afiliată liderului democraților Vladimir Plahotniuc, a fost plătită cu peste 480 de mii de lei pentru servicii de pază și securitate, asigurate la Târgul de Crăciun. Organizatorii evenimentului au comunicat pentru TV8 că această companie a fost selectată fără concurs, din cauza timpului restrâns. Firma de pază a fost desemnata prin „cerere de oferte”, pentru că a oferit cele mai mici prețuri.

„- ZDG scrie că această companie este afiliată liderului PDM, Vlad Plahotniuc. E o coincidență că anume această companie a fost selectată?
– Curată coincidență. Nu dețin astfel de informații. Nu știu. S-a făcut cerere la mai multe companii și cea care a venit cu prețul cel mai bun, cel mai rezonabil, a fost selectată.
– Dar cum s-a decis căror companii să li se expedieze oferta?
– Care sunt pe piață”,
a menționat Andrei Locoman, director Moldova Concert.

Andrei Locoman susține că s-a recurs la paza particulară pentru că polițiștii, dislocați în acel loc, nu ar fi făcut față cerințelor.

„Nu au fost suficiente serviciile forțelor de ordine, deoarece acolo erau multe bunuri, valori materiale care trebuiau păzite și pe timp de noapte. Forțele de ordine asigură doar menținerea ordinii publice. Acolo erau foarte multe utilaje și era nevoie de pază fizică 24/24”, spune Andrei Locoman.

„Ziarul de Gardă” scrie că firma de pază „Argus-S” este administrată de Valentin Zubic, fost viceministru de Interne în perioada comuniștilor, urmărit penal în dosarul 7 aprilie 2009. Anul trecut, această companie a semnat 11 contracte cu instituțiile statului și a primit, pentru serviciile sale, aproape 7 milioane de lei, mai scriu ziariștii. Agenții acestei companii de securitate au devenit cunoscuți după ce au interzis jurnaliștilor „Ziarului de Gardă” să filmeze în preajma sediului GBC, acolo de unde Vlad Plahotniuc își administrează afacerile. Contactat telefonic de TV8, Valentia Zubic, ne-a rugat să revenim, iar ulterior nu a mai răspuns la apel.

De cealaltă parte, premierul se laudă că a oferit tocmai 10 mențiuni polițiștilor implicați în asigurarea ordinii publice la Târgul de Crăciun.

„Cei care s-au implicat activ și au fost responsabili de acel perimetru au primit astăzi diplome din partea Guvernului, semnate de premierul Pavel Filip”, a menționat Alina Zbancă, consilier în comunicare MAI.

„Prea multă securitate, nu există așa noțiune. Există insuficiență de securitate. Comunicarea între poliție și agențiile de securitate a fost și va fi”, a spus Alexandru Jizdan, ministrul de interne.

Potrivit unor informații, polițiștii au primit și mici adaosuri la salariu, dar nu se știe mărimea acestora și nici numărul oamenilor legii care le-au primit. Anul acesta, Târgul de Crăciun a fost o premieră pentru Moldova, acesta fiind organizat de Guvern, nu de Primărie. Pentru aceasta, din bugetul statului au fost cheltuite 8 milioane de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram