Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ce spune Curtea Constituțională despre…

Ce spune Curtea Constituțională despre procedura de verificare a judecătorilor de către SIS

Curtea Constituțională a venit cu o hotărâre privind verificarea judecătorilor de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS), referindu-se în special la cazul magistratei Domnica Manole.

La sfârșitul acestei veri, magistrata Domnica Manole a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind neconstituționalitatea verificării judecătorilor de către Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). În urma examinării acestei sesizări, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional dreptul SIS de a verifica judecătorii.

„Curtea a spus că verificarea judecătorilor de către SIS este contrară Constituției. În motivarea sa, Curtea a mers mai departe decât mă așteptam. Ea sugerează că, având în vedere caracterul militarizat al SIS și natura clandestină a activității sale, nu este recomandabil ca SIS-ul să verifice funcționarii publici în ceea ce privește modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu”, remarcă Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice.

„Curtea reamintește că articolul 116 alin. (1) din Constituţia R. Moldova prevede că „Judecătorii instanţelor judecătoreşti sunt independenţi, imparţiali şi inamovibili, potrivit legii”. Curtea subliniază că, în temeiul principiului separaţiei puterilor şi al independenţei justiţiei, aplicarea sancţiunii sau eliberarea unui judecător din funcţie poate fi dispusă doar prin mecanismele de autoadministrare judecătorească.

Curtea observă că, la momentul efectuării controlului de constituţionalitate, în legislaţia naţională în domeniul evaluării calificărilor, a integrității și conflictelor de interese, există deja în vigoare o serie de reglementări, acte normative cu caracter primar sau secundar (Legea nr. 132 din 17 iunie 2016 cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate și Legea nr. 133 din 117 iunie 2016 privind declararea averii și a intereselor personale)”, se arată în Hotărârea Curții.

„Intervenţia unui organism care nu face parte din puterea judecătorească în problemele strict administrative ale unui organism din puterea judecătorească este inacceptabilă din perspectiva principiilor separaţiei puterilor şi al bunei-administrări. Mai mult, Curtea reţine că SIS, al cărui director este numit şi demis de Parlament, este un organ aflat sub controlul altei puteri şi, prin urmare, nu poate satisface cerinţele privitoare la independenţa sa. Având în vedere consecințele juridice ale avizului organului de verificare, există riscuri ca acesta să fie utilizat ca o „armă politică” împotriva judecătorilor”, susțin reprezentanții Curții Constituționale.

Totodată, aceștia susțin că  vor emite o „Adresă Parlamentului în vederea excluderii paralelismelor legislative în materia verificării integrității titularilor sau candidaților la funcțiile publice”.

Amintim că, la 14 aprilie 2016. Domnica Manole, judecătoare la Curtea de Apel (CA) Chişinău, anula hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie 2016 care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi obliga instituţia să iniţieze acel referendum republican.

A doua zi, reprezentanţii CEC au atacat decizia la CSJ, iar peste doar o săptămână, la 22 aprilie 2016, printr-o hotărâre semnată de judecătorii Tatiana Vieru, Valentina Clevadî, Tamara Chişca-Doneva, Iurie Bejenaru şi Oleg Sternioală, instanţa supremă anula decizia magistratei Manole ca fiind „ilegală”.

Ulterior, CEC s-a adresat Procuraturii Generale (PG) şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cerând investigarea acţiunilor judecătoarei care, la Apel, nu le-a dat dreptate.

În acest context, pe 23 mai, Eduard Harunjen, procuror general interimar, se adresează la CSM, cerând acordul pentru iniţierea urmăririi penale pe numele judecătoarei. Procurorul îşi explică demersul prin faptul că CSJ a constatat că hotărârea Domnicăi Manole a fost luată cu „interpretarea eronată de prima instanţă a unei legi care nu putea fi aplicată, deoarece era abrogată, depăşirea limitelor împuternicirilor de către prima instanţă prin faptul interpretării Constituţiei…”.

În ședința din 4 iulie 2017, după ce a examinat avizul consultativ suplimentar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cu privire la judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că aceasta nu este compatibilă cu statutul de judecător. La 21 iulie, președintele Igor Dodon a semnat decretul prin care a oficializat eliberarea din funcție a Domnicăi Manole, iar la 28 iulie, actul a intrat în vigoare, fiind publicat în Monitorul Oficial.

 

Citiți aici: 

Avizul SIS în privința judecătoarei Manole, examinat cu ușile închise de către CSM: „Ce fel de organ jurisdicțional sunteți?”

Cristi Danileț despre cazul Domnicăi Manole: O intruziune a serviciilor de informații în cariera magistraților este contrară standardelor internaționale cu privire la independența justiției

Judecătoarea Manole, dată afară din sistem: „-Nu aveți competență să eliberați din funcție! – O să contestați la CSJ!”