Universitatea #diez. Aproape tot ce trebuie să știi dacă vrei să-ți continui studiile în Danemarca

23905638_761592020699190_4870829291513103937_n
Foto: Facebook/Mihaela Șerpi

Despre Danemarca ne povestește Mihaela Șerpi, tânăra care studiază acolo Nutriție Globală și Sănătate la Metropolitan University College. Anterior, Mihaela ne-a făcut cunoștință cu profesorii săi din primul semestru, iar într-un alt articol ne-a recomandat o serie de resurse utile pentru cei interesați de acest domeniu. Acum, tânăra ne oferă câteva sfaturi pentru toți cei interesați să-și continuie studiile în această țară.

Danemarca, fiind situată în inima Scandinaviei excelează la capitolul performanță, transparență și dezvoltare. Sistemul de învățământ danez nu este o excepție, de aceea este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai performante și progresive din lume. Acesta oferă multe oportunități pentru studenții internaționali, fapt confirmat prin peste 600 de programe predate în limba engleză. Studiile universitare sunt gratuite pentru toți cetățenii UE.

Puteți alege între patru tipuri de instituții de învățământ:

Universities

University Colleges

Artistic Higher Education Institutions

Schools of Maritime Education and Training

Fiecare instituție de învățământ are specificul său, de aceea durata programului la care vă înscrieți poate varia. De exemplu, pentru cei care vor să studieze Marketing&Management, structura programului de licență arată în felul următor:

png

În Danemarca poți studia o varietate de programe, printre care: Managementul în construcții, Marketing, Inginerie mecanică, IT Inginerie, Business&Management, Fashion Design, Nutriție și Sănătate, Comunicare și Media, Tourism Management și altele. Sunt programe pe care nu le puteți studia pentru că solicită cunoașterea limbii daneze, spre exemplu – Drept.

Pe platforma http://studyindenmark.dk puteți găsi toate programele de licență, masterat și doctorat, programe de schimb și școli de vară care sunt predate în limba engleză. De asemenea, tot aici găsiți informații legate de procedura de înscriere, viața de student în Danemarca, sistemul de învățământ danez s.a.m.d.

tabel1

Documentele necesare

# Certificat internațional de cunoaștere a limbii engleze: IELTS, TOEFL sau Cambridge. De menționat este faptul că în caz că nu dețineți unul dintre aceste certificate, puteți contacta instituția de învățământ și solicita să susțineți un test la ei (aceste cazuri sunt mai mult o excepție).

# Scrisoare de motivare

# Foaie matricolă (dacă absolviți liceul, o să fie necesar să solicitați o foaie matricolă cu notele din clasa a 10-a, a 11-a și primul semestru din clasa a 12-a). La final de an o să trimiteți foaia matricolă completă, cu rezultatele din cel de-al doilea semestru.

# Diploma de Bacalaureat. De obicei, instituțiile de învățământ solicită Diploma de Bacalaureat înainte ca aceasta sa fie emisă de Ministerul Educației din Moldova. De aceea ar fi foarte bine să negociați și să-i informați despre acest fapt. În cazul meu, universitatea a acceptat să trimit un document care confirmă rezultatele la examenele de BAC, semnat de directorul liceului.

# Două scrisori de recomandare (Ar fi foarte bine ca o scrisoare de recomandare să fie din partea unui profesor, iar alta de la o organizație în care ați făcut voluntariat sau alt gen de activități). Activitățile extrecurriculare sunt extrem de apreciate.

# Copie a pașaportului (Este necesar să vă înscrieți ca cetățeni ai Uniunii Europene). Dacă nu aveți cetățenia unui stat membru UE, procedura de înscriere este diferită.

Dosarul trebuie sa fie încărcat pe portalul danez, începând cu 1 februarie până pe 15 martie: http://www.optagelse.dk. Pe 28 iulie, toate universitățile afișează rezultatele oficiale, în urma cărora studenții trebuie să confirme locul oferit de universitate.

Câteva sfaturi

# Puteți alege până la patru programe de studii, ordinea în care le selectați reprezintă prioritatea pe care o dați programelor. Dosarul este analizat de toate universitățile, însă este foarte important sa știți că abia după ce prima universitate dă un răspuns, fie acesta – accept sau refuz, cea de-a doua universitate își va trimite răspunsul.

# Când scrieți scrisoarea de motivare, încercați să specificați activitățile, concursurile, olimpiadele care sunt relevante pentru profilul programului ales. La fel de mult contează ca în scrisorile de recomandare să fie menționate abilitățile și cunoștințele pe care le dețineți.

# Fiecare universitate are un Student Council, care oferă consultanță studenților începând cu viața de student, problemele în procesul de studii, și până la orientarea în carieră.

# Citiți foarte atent cerințele fiecărei universități. Universitățile cu profil științific pot solicita un anumit număr de ore la obiectele de profil real. De exemplu, programul de Nutriție și Sănătate atrage o deosebită atenție rezultatelor obținute în cadrul orelor de chimie și biologie.

# Pentru a primi o bursă este obligatoriu sa aveți un part-time job (oficial!!!) care să vă asigure peste 10-12 ore de lucru săptămânal. Bursa (fără taxe) este de 800 de euro. Această bursă poate să vă acopere cheltuielile lunare de cazare, transport și mâncare. Mai mult ca atât, veți primi și salariul care vă va ajuta să fiți complet independenți de părinți.

# Danemarca este o țară scumpă, de aceea trebuie sa aveți rezerve bune de bani. De exemplu, când găsiți o cazare, proprietarul va cere un depozit, pe lângă chiria lunară. Costul acestui depozit variază de la 1.000 de euro până la câteva mii de euro.

# Trebuie să fiți pregătiți moral pentru diverse provocări, cum ar fi: căutarea unei cazări care să vă ofere permisiunea de a vă face CPR number (un document danez fără de care nu aveți asistență medicală gratuită, posibilitatea de a semna contracte oficiale și altele). Trebuie singuri să căutați pe diverse platforme un loc în cămin sau pe grupuri pe Facebook pentru închirierea unei camere sau apartament). Găsirea unui part-time job poate dura câteva săptămâni sau chiar câteva luni. Toate aceste lucruri necesită timp și multă răbdare.

# Deși în Danemarca nu sunt foarte mulți moldoveni, pe Facebook puteți găsi grupul – Moldoveni în Danemarca, unde puteți cere sfaturi și ajutor. De asemenea, puteți participa la mai multe evenimente cum ar fi – Ziua Vinului sau Ziua Limbii Române. Datorită acestui grup de Facebook, în prima lună în Danemarca am avut unde locui și mi-am lărgit rețeaua de cunoștințe trecând cu mai multă ușurință peste stres și singurătate. Mai mult ca atât, puteți cere sfaturi pe alte grupuri de Facebook, cum ar fi: Expats in Copenhagen, Români în Danemarca, Acommodation in Copenhagen etc.

# Danemarca este o țară pestriță și diversă. Mai mult ca atât, popoarele scandinave au o mentalitate diferită. O să aveți posibilitatea să întâlniți oameni din diferite colțuri ale lumii, cu diverse viziuni și stiluri de viață. Fiți pregătiți de un șoc cultural sau de fericirea de a interacționa cu oameni care vă pot marca.

# Peste 80% din populația acestei țări vorbesc limba engleză, de aceea excludeți grija că o să trăiți experiența unei bariere lingvistice.

# Dacă acasă ați fost o persoană activă, atunci aici puteți să trăiți noi experiențe. Aveți oportunitatea să vă înscrieți la diverse organizații non-guvernamentale (dacă sunteți pasionați de voluntariat).

# Puteți să vă înregistrați singuri sau prin intermediul organizației EXCEL –http://www.excel.md/about-excel.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente