/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Judecătorul care l-a băgat la răcoare pe Braguța - DEMIS. Este acuzat că aplicat abuziv arestul preventiv

missing
16 ianuarie 2018, ora 18:08

Deși nu este de acord cu decizia, Obadă a spus că nu știe încă dacă o va contesta la Curtea Supremă de Justiție. „Se constată abateri disciplinare. Se aplică sancțiunea disciplinară, eliberarea din funcție.

„- Considerați că este legală decizia CSM?
– Consider că nu-i întemeiată. Da, consider că am procedat corect și sunt și alte sancțiuni decât eliberarea din funcție.
– O veți contesta la CSJ?
– Am termen și am să mă gândesc”, a anunțat Obadă.

În timpul ședinței, Obadă a încercat să-și justifice acțiunile. El a spus că nu a știut că Brăguța este bolnav și că la arestat pentru că prezenta pericol pentru societate, iar în penitenciar ar fi fost în siguranță.

Eu am considerat că din contra că pericol e mai minor, fiind în condiții de supraveghere. În starea în care era el, altă variantă nu era decât să mai facă ceva periculos, ori pentru dânsul, ori pentru cei din jur”, a menționat judecătorul Obadă.

Și judecătorul, și avocatul, și procurorul au știut cu certitudine și au descris cu lux de amănunte faptul că Brăguța este iresponsabil sau cel puțin dă semne grave de iresponsabilitate”, a declarat procurorul Eduard Harunjen.

Este o decizie a CSM foarte corectă care de fapt trebuie să servească ca un mesaj pentru toți judecătorii să nu aplice orbește măsurile preventive”, a declarat Alexandru Tănase, membru CSM și ministrul Justiției.

Anterior și procurorul Ivan Filimon, care a solicitat arestul lui Andrei Braguța, a fost demis din funcție după ce Colegiul de Disciplină și Etică din cadrul Procuraturii Generale a constatat că știa despre starea tânărului, dar a insistat să fie arestat preventiv. Atunci Filimon a declarat că este nevinovat și că neapărat va ataca decizia. În prezent 4 deținuți și 3 polițiști sunt învinuiți de maltratare și rele tratamente în raport cu Andrei Braguța, iar recent, procurorii au trimis în judecată dosarul altor 13 angajați ai Izolatorului de detenție provizorie, învinuiți de tratament inuman.

Andrei Braguța a fost reținut anul trecut, a sfârșitul lunii august, iar peste 10 zile după arest, tânărul a decedat în condiții suspecte în penitenciar.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram