Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un libanez, trimis în judecată…

Un libanez, trimis în judecată pentru declarații mincinoase în dosarul fostului consul general al R. Moldova la Istanbul

Un cetățean al Libanului a fost trimis în judecată pentru declarații false în dosarul de corupere pasivă pe numele fostului Consulul General al R. Moldova la Istanbul, Veaceslav Filip, și în dosarul de corupere activă în privința fostului Consul Onorific al Siriei la Chișinău, Ibrahim al-Ahmad. Cetățeanul libanez a declarat că din proprie inițiativă a oferit fostului consul Veaceslav Filip anumite sume de bani pentru ca acesta să grăbească îndeplinirea unor acțiuni care-i reveneau în virtutea funcției, procurorii au stabilit însă că cetățeanul libanez a fost determinat la un comportament corupţional de către fostul Consul Onorific al Siriei la Chişinău.

Procurorii anticorupție susțin că la 18 septembrie 2017, cetățeanul libanez a depus declarații false în cadrul confruntării cu Ibrahim al-Ahmad, acuzat, la rândul său, de corupere activă.

„Astfel, învinuitul a minţit că intenţia de corupere a persoanei publice a fost a sa, în realitate, acesta fiind determinat la un comportament corupţional de către fostul Consul Onorific al Siriei la Chişinău. În baza acestor declaraţii, a fost emisă ordonanţa de scoatere de sub urmărirea penală, pentru un capăt de acuzare, a fostului Consul. De notat că, anterior, atât în cadrul audierii de către procurori, cât şi în faţa judecătorului de instrucţie, acesta a confirmat determinarea sa de către Consulul onorific al Republicii Arabe Siriene în R. Moldova să ofere Consulului General al R. Moldova în oraşul Istanbul, Republica Turcia a anumitor sume pentru a grăbi îndeplinirea unei acţiuni în exercitarea funcţiei sale”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale. Cetățeanul libanez riscă amendă de până la 57 500 lei sau închisoare de până la 5 ani.

La 17 octombrie 2017, Procuratura Anticorupție a anunțat că a trimis în judecată cauza penală de învinuire a Consulului general al R. Moldova la Instanbul sub acuzaţia de corupere pasivă. Împreună cu acesta, au fost deferiţi justiţiei Consulul onorific al Siriei în R. Moldova şi fratele acestuia, ambii învinuiţi de comiterea coruperii active.

Procurorii îl acuză pe Veaceslav Filip că între 2012 – 2016 ar fi extorcat şi primit bani şi bunuri pe teritoriul consulatului RM din Istanbul în schimbul urgentării şi simplificării unor servicii consulare pentru şapte persoane din Iordania, Liban, Siria şi Irak, că a încălcat flagrant legislația atunci când a eliberat acte de intrare şi şedere pe teritoriul R. Moldova pentru cetăţeni de origine arabă și că a încălcat normele privind politica de luptă cu terorismul internaţional.

ZdG a scris însă că în ordonanța de punere sub învinuire, fostului consul Veaceslav Filip îi sunt încriminate două episoade de corupţie în care ar fi acceptat, la locul de muncă, mită în valoare de 400 USD de la doi agenţi sub acoperire ai Serviciului Informaţii și Securitate (SIS).

Veaceslav Filip a fost reţinut la 17 noiembrie 2016 pe Aeroportul Internaţional Chișinău, iar ulterior, plasat în izolatorul CNA pentru 30 de zile, acolo unde s-a aflat puțin timp, fiind eliberat.

În cadrul aceleiaşi cauze penale figurează şi Consulul onorific al Siriei în R. Moldova, Ibrahim al-Ahmad, care este învinuit de influenţarea mai multor persoane, care ar fi dat mită pentru perfectarea actelor la Consulatul Moldovei de la Istanbul.

Citiți și

Securitatea naţională și doi agenţi sub acoperire la Istanbul