Ministerul muncii propune tocmai patru mini-vacanţe pentru bugetari în martie, aprilie şi decembrie 2018

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale propune ca zilele de 9 martie, 30 aprilie, 24 decembrie și 31 decembrie 2018 să fie considerate zile de odihnă, iar zilele de 3 martie, 21 aprilie, 15 decembrie și 22 decembrie 2018 – zile de lucru. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost propus astăzi dezbaterilor publice, înainte de a fi înaintat Guvernului.

Este de menţionat că data de 9 martie este vineri, iar astfel, în cazul aprobării proiectului bugetarii vor avea o mini-vacanţă în perioada 8-11 martie. Totodată, 30 aprilie este zi de luni, însă marţi, 1 mai, este zi de odihnă, iar astfel bugetarii ar putea beneficia de o altă mini-vacanţă în perioada 28 aprilie – 1 mai. Nu în ultimul rând, 24 decembrie, ajunul Crăciunului pe stil nou, dar şi 31 decembrie, în 2018 vor fi în zile de luni, iar astfel, în cazul aprobării proiectului bugetarii ar putea avea două mini-vacanţe consecutiv în perioadele 22-25 decembrie şi respectiv 29 decembrie – 1 ianuarie 2019.

Toate zilele libere de recuperare vor fi în zile de sâmbătă.

Potrivit notei informative a proiectului hotărârii Guvernului „Cu privire la transferul unor zile de odihnă în anul 2018”, propunerea vine în scopul organizării optime a timpului de muncă şi de odihnă, iar astfel, se va menţine balanţa timpului de lucru pentru lunile respective.

Propunerea sus-menţionată de modificare a graficului de muncă se conformează întocmai prevederilor art.111 alin.(5) din Codul muncii, potrivit căruia, Guvernul este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile în scopul utilizării optime de către salariaţi a zilelor de repaus şi de sărbătoare nelucrătoare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...